Israël | Citylife and culture

Na de foto diary heb je vorige week alles kunnen lezen over Haifa, Akko, Rosh Hanikra en Caesarea. Vandaag neem ik je mee op het tweede en laatste deel van mijn roadtrip door Israël.

DAY 5 & 6
Tel Aviv
TEL AVIV
Alhoewel Jeruzalem de hoofdstad is, is Tel Aviv economisch de belangrijkste stad. Er hangt een heerlijke vibe. Een beetje zoals in Rio de Janeiro. Tel Aviv heeft mijn hart gestolen. Het is er veilig, de stad heeft een geweldige skyline, een heerlijk strand en overal om je heen zie je sportiviteit. ’s Ochtends en ’s avonds rent iedereen over de boulevard en in parken zijn openlucht gym’s.
WHAT TO DO 
Photo 02-04-14 18 29 41
Mountainbiken: Een stad ontdekken doe je wat mij betreft het beste op de fiets. Het is wel even wennen dat je hier overal op de stoep mag fietsen, er zijn namelijk geen fietspaden. Ga lekker touren langs de boulevard, het stadscentrum en neem op je route ook vooral Hayarkon park mee. Dat is het Central Park van Tel Aviv. Het is groot met veel fijne plekjes om neer te strijken voor een picknick.
Market Tel Aviv
Carmel market: Een chaotisch drukke markt met eten, kleding en alles wat je nog meer kan bedenken. De markt is iedere dag open behalve op Sabbat.
De haven: Volle terrassen, food stores met locale specialiteiten en shops. ’s Avonds shoppen kan ook, de winkels zijn tot 23:00 open!
beachlife
Beachlife: De inwoners van Tel Aviv zijn veel op het strand te vinden. Aan het einde van een werkdag stroomt het vol met vrienden en familie die van de zonsondergang genieten. Om je heen wordt gedronken, muziek gemaakt en gezongen. #TheGoodLife

NIGHTLIFE
’s Nachts is Tel Aviv net zo levendig als op de dag. Er zijn veel bars en clubs. De sfeer is goed, iedereen is vrolijk en vriendelijk. En je kan gerust in je uppie midden in de nacht over straat, het is veilig. In deze ben bars en clubs ben ik geweest:
Photo 02-04-14 18 14 50
Nanuchka: een Georgische bar/restaurant gerund door vrouwen. Op de muren staan teksten uit gedichten en op de bar schijnt later op de avond regelmatig gedanst te worden.
Rothschild 12: rauw industrieel en vaak live muziek. Een fijne creatieve spot waar je ook prima kunt eten.
Jimmy Who: in Amsterdam hebben we de Jimmy Woo en in Tel Aviv ga je dansen in de Jimmy Who. Een voormalige bankkluis die helemaal in oude staat is gelaten.
Abraxas:  in deze club heb ik m’n voeten tot diep in de nacht zeer gedanst. Het is niks fancy’s, maar gewoon heerlijk los gaan. Van old-school ‘Pump up the Jam’ tot ‘Happy van Pharrell’ #GottaLoveIt

EAT
Zoals ik al eerder zei, Israël is een walhalla voor foodies en wine lovers. En als je echt wilt genieten en nieuwe gerechten ontdekken vraag dan naar de lokale specialiteiten.
Eat Tel Aviv
Loveat: de juiste spot voor een gezonde lunch. Biologische salades, broodjes en verse sapjes. Loveat heeft ook een restaurant in de oude haven van Jaffa.
Social club restaurant: stijlvol restaurant met hoge plafonds, een grote bar en mooie houten meubels. Trendy zonder té hipster te zijn.
Restaurant Kimmel: hier krijg je een beetje het ‘Hans en Grietje’ gevoel. Het is een klein en schattig restaurant. Het hele plafond hangt vol met potten en pannen en overal waar je kijkt zijn grappige dingetjes verwerkt in het interieur.
Boya restaurant: dit restaurant vind je in de haven van Tel Aviv. Het is groot, zonder onpersoonlijk te zijn. En er hangen de grootste en vetste lampen die je ooit gezien hebt.

Photo 02-04-14 18 24 21
SLEEP
Ik sliep in het Melody hotel, met het strand op een steenworp afstand. Kleine maar heel complete kamers en – als je aan de voorkant zit – met uitzicht op de zee. Het hotel stimuleert een sportieve lifestyle. In het trappenhuis staan op iedere verdieping visuals op de muur met fitness oefeningen. En bij de lobby verstrekken ze runners- en yogapakketen waarin alles zit wat je nodig hebt om te sporten. Gratis borrelen kan iedere dag in de lobby tijdens happy hour.
Tip: check de skyline en zonsondergang op het prachtige dakterras. It’s amazing!

jaffa
JAFFA
Deze 5.000 jaar oude stad ligt aan de zuidkant van Tel Aviv. Je kunt hier dus gewoon een uitstapje naar maken als je in Tel Aviv bent. De schoonheid van het oude centrum is indrukwekkend. Overal smalle steegjes en een prachtig uitzicht op de azuurblauwe zee. Er wonen kunstenaars en er zijn galerieën, musea, theaters, winkeltjes en horecagelegenheden.
WHAT TO DO
Ga sowieso gewoon lekker wandelen door het oude centrum en je laten verrassen door wat er op je pad komt.
dakterras jaffa
Ilana Goor museum: ik ben geen kunstliefhebber, maar dit museum is echt een aanrader. Zowel de door Ilana Gur zelf gemaakte kunst als door haar gekochte kunst is te bezichtigen. Alleen al het idyllische uitzicht vanaf het dakterras is het bezoeken waard.
Jaffa kerk
St. Petrus kerk: deze kerk is in 1680 gebouwd en daarna gerenoveerd. De moeite waard, prachtige pastel tinten. Het plein voor de kerk
De oude haven: kraampjes van de food market, terrasjes en winkeltjes.

DAY 7
JERUZALEM
Jeruzalem mensen
De oude stad is verdeeld in vier kwartieren: Armeens, Joods, Christelijk en Moslim. En ieder kwartier is een wereld op zich. De oude ommuurde stad is een doolhof van smalle straatjes met alle historisch belangrijke gebouwen. Buiten deze stadsmuren ben je gelijk weer in de moderne wereld.
WHAT TO SEE
Eigenlijk alles in het oude centrum is een historische bezienswaardigheid. Hou rekening met busladingen vol toeristen. Psalmen zingend en soms zelfs huilend trekken ze door de stad. Just so you know…
jeruzalem collage
Moslim kwartier: smalle straten met overal winkeltjes. Hier falafel eten is een must!
Via Dolorosa: de weg die Jezus heeft gelopen van zijn veroordeling tot de kruisiging.
Church of Sepulcher: deze kerk midden in het oude centrum wordt gezien als de plaats waar Jezus gekruisigd en begraven is. Voor gelovigen de heiligste plek die er is.
De rotskoepel en Al-Aqsa Moskee: de gouden koepel is gebouwd op de tempelberg. De moskee is de grootste van Jeruzalem.
Klaagmuur: gelegen in het Joodse kwartier van de oude stad. De mannen gebruiken de linkerkant van de muur en voor de vrouwen is de rechterkant. Er staan kraampjes waar je papier en een pen kunt krijgen om je eigen wens op te schrijven.
Mamilla mall: moderne, maar wel in oude bouwstijl herstelde winkelstraat. Van de duurste merken tot de Mango vind je hier. En veel restaurants met mooie terrassen.

mount zion
SLEEP
In het sjieke Mount Zion hotel heb ik geslapen. Heel grappig is dat de ingang op de zesde verdieping is en je dus met de lift naar beneden gaat naar je kamer. Het hotel heeft een schitterende tuin met uitzicht op de oude stad en een heerlijke spa!

Some good to knows
• Bereid je voor op een heftige ondervraging door de security op de airport in zowel Nederland als Israël.
• Tijdens de sabbat (zaterdag) ligt het openbare leven stil. De restaurants zijn wel open.
• Orthodoxe joden vinden het niet prettig om gefotografeerd te worden. Respecteer dit.
• Bedek in Jeruzalem je schouders en knieën.
• In vrijwel iedere openbare gelegenheid is wifi. Tel Aviv heeft zelfs een gratis wifi netwerk door de stad.
• Als je echt een goede indruk van het land wil krijgen is een gids een must. Gids Uri is een topper.


Manon

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

 

 

 

2 Reacties

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.