Alaçati, Turkije: A Surfers paradise!

 

Girls, I have a confession to make. Als je me drie maanden geleden had verteld dat er azuur blauw water, pittoreske dorpjes, zalig eten en perfecte surfomstandigheden op drie uur vliegen van Amsterdam liggen. En dat ik daar alleen maar voor naar Turkije hoef, had ik je waarschijnlijk grijnzend aangekeken. I’m a traveller, not a tourist…. Little did I know!

Nog nooit zette ik voet op Turks grondgebied. Heilig overtuigd van het idee dat massa-toerisme hier hoogtij viert en ik geen massa-tourist ben. Dus sloeg ik dit gebied zonder blikken of blozen over. Naïef natuurlijk want onder de rook van de populairste plekken ontstaan altijd nieuwe parels. Opgezet door verdreven kunstenaars, hippies en sportievelingen. Meet Alaçati, “The Turkish Windsurf Riviera”:)

Surfen in Alacati, Turkije

Life is a beach at Alaçati
Alaçati ligt op het Turkse schiereiland Çeşme. Het staat bij de Turken bekend als Jetset slash Surf oord. Niet gek, want je waant je echt op Ibiza. Hier liggen de mooiste baaitjes en stranden van het land. En nog belangrijker, het waait 300 dagen per jaar. Ideaal voor watersporters, én voor zonaanbidders want je zweet niet snel van je handdoek.

Solto Hotel in Alacati, Cesme

Welcome to the best hotel in town: Solto
Wil je midden in het watersportgebied zitten, dan is Solto ‘the place to be!’. Dit hotel, -gebouwd in Mediteriaanse stijl- doet qua bouw lekker boetiek aan en heeft een beach club die tijdens het zomerseizoen tot één van de toppers van het gebied behoort. Het uitzicht is ‘to die for’, het eten (en de toetjes) om je vingers bij af te likken en deze ‘home away from home’ prachtig ruim (check deze video voor een impressie). In drie minuten wandelen ben je bij alle surfshops, surfscholen, surfhunks (echt!) en zonnige ligweides waar de cocktails op je wachten. Love it!

AlacatiSUP
(foto: Jasper van Overbeek)

What to do in Alaçati besides surfing?
Als je hier komt om te watersporten kun je je lol op. Windsurfen en kiten kan bijna iedere dag. Blijft de wind een keer uit, dan spring je op een SUP en peddel je op je gemak de ongekend heldere baai door. Ben je het watersporten even zat, dan barst het van de leuke activiteiten in dit gebied. Dit zijn de absulute aanraders:

AlacatiCentrum2

# Bezoek de markt van Alaçati
Dit is een flinke jongen. Eigenlijk staat het hele centrum vol standjes van lokale ondernemers. Om je te beschermen tegen de zon zijn er over grote delen van de markt tijdelijk doeken gespannen. Hier vind je de zoetste vruchten, pittigste kruiden, mooiste bloemen en kleding… heel. veel. kleding.

AlacatiCentrum1

# Lunch @ ‘hidden garden’ Refigin Bahçesi
Midden in de markt -verscholen in een prachtige tuin- zit deze geweldige lunch plek. Hier wordt door Turkse dames op traditionele wijze Turkse pizza’s gemaakt. Alleen de heerlijke geur al zorgt er voor dat het water je in de mond loopt. Yumm!

AlacatiCentrum4

# Lounge @ bohemian strand club Paparazzi
Voor deze spot moet je naar de andere kant van het schiereiland en die trip is het dubbel en dwars waard. Geniet van een gezonde lunch of een tropische cocktail en aanschouw de prachtige boten op deze ‘laid-back’ locatie.

AlacatiCentrum3

# Eet ‘street food’
Zodra je een mannetje met mosselen langs de weg ziet staan, laat hem niet ontsnappen voordat je bij hem gegeten hebt. Ik moet toegeven dat ik in het begin iets huiverig was (iets met een mossel-voedselvergiftiging). Die angst verdween als sneeuw voor de zon toen ik dit proefde. Ik beloof je dat je nog nooit zulke fantastische mosselen hebt gegeten!

Bootjes en havens in Alacati, Cesme, Turkije

# Ga bootjes kijken in een haven
In dit gebied havens in overvloed. Je kan je natuurlijk vergapen aan de Jetset-achtige boten, persoonlijk word ik helemaal blij van de autentieke bootjes die gebruikt worden door vissers. Lekker afgebladderd, in vrolijke kleuren, sommige half vergaan. I love it!

# Slenter door het pitoreske centrum van Alaçati
Tip: Op de grote markt (die kleiner is dan hij nu klinkt) bruist het ’s avonds ieder weekend. Je kan er eten, drankjes doen, ongegeneerd mensen kijken en genieten van de heerlijke buitentemperatuur. Nieuwsgierig waarom wij als een blok gevallen zijn voor dit karakteristieke gebied? Soms zeggen foto’s meer dan duizend woorden. See for yourself!

Kende jij dit prachtige stukje Turkije al?


Vi

20140521-001406-846366.jpg

20140521-001403-843754.jpg

20140521-001408-848124.jpg

20140521-001405-845540.jpg

20140521-001410-850770.jpg

20140521-001407-847309.jpg

20140521-001411-851739.jpg

 

20140521-001409-849048.jpg

5 Reacties

 • Huub schreef:

  Goed artikel Viool

 • Marleen schreef:

  Geweldig reisverslag omlijst met prachtige foto’s!! Kom helemaal in de sfeer, alsof ik er zelf bij was. :-) Deze Turkse bestemming bevat alle ingrediënten voor een topvakantie. Krijg spontaan zin in deze allesomvattende zonvakantie!! Liefs, Marleen

  • Viola schreef:

   Hoi Marleen, je reactie maakt me blij:) Alacati is echt een aanrader. Nooit geweten dat Turkije zulke pittoreske bestemmingen heeft. Wat is het daar mooi! Aanrader dus:) Zonnige groet ♥ Vi

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.