Puglia | Roadtrippen door het charmante Italie

tess roadtrip

In de hak van de Italiaanse laars ligt de streek Puglia. Dit oude Italië is nog niet heel bekend, maar wordt niet voor niets het nieuwe Toscane genoemd. De rijke historie, de vérrukkelijke keuken, de steden aan de azuurblauwe zee, de zilveren blaadjes van de vele olijfbomen en Italiaanse charme heeft me echt verrast!

Vanaf Schiphol vlieg je in 2 uur naar Bari, de hoofdstad van Puglia. De streek is van noord naar zuid zo’n 400 kilometer langs en is 60 kilometer breed. Bijzonder is dat het gebied grenst aan twee zeeën, de Adriatische zee en de Ionische zee. De kustlijn is prachtig en volop mooie plekken om te bezoeken. Een perfecte bestemming voor een roadtrip dus! En dit zijn de 9 must-do’s in Puglia voor op je dashboard.

ostuni groot

1.#Dwaal door de witte straten van Ostuni | Must do’s in Puglia
Op de top van een heuvel ligt Ostuni en heeft een prachtig uitzicht over de zee. Dwaal door de straatjes, het is heerlijk rustig en het heeft iets sprookjesachtig. Alle gebouwen hebben karakteristieke witte kalk op de muren. De traditie van het kalken helpt bij het brengen van licht in de smalle straten. In het historisch centrum vind je mooie pleinen met terrassen, koffiebarretjes, restaurants en souvenirs winkels.

ostuni

2.#Ga veel en lang uit eten | Must do’s in Puglia
De Pugliese keuken is voortreffelijk. Eenvoudig en toch bijzonder smakelijk. Een mekka voor veggie’s. We eten geroosterde aubergine, tuinbonenpuree met paprika, lasagne met een gratin van mozzarella en hemels zoete tomaten. Maar er is ook ijs en echte espresso’s en mijn nieuwe favoriet macchiato . Eén van de lekkerste dingen die ik er at: gefrituurde courgette bloem gevuld courgette. Of waren het de handgemaakte oortjespasta, warme olijven en het geitenkaas-peren taartje?

ga veel en lang uiteten

 3.#Bekijk een Trulli in Alberobello | Must do’s in Puglia
In het oude stadsdeel bevinden zicht de meest originele Trulli. Witte ronde huizen met hun kegelvormige daken. In het stadje Alberobello, een Unesco Werelderfgoed,  staat bekend om de meer dan 1500 Trulli. Niemand weet wanneer de trulli voor het eerst werden gebouwd. De eerste trulli werd gebouwd werden zonder fundering, aangezien dat ook niet nodig was door de rots ondergrond. Cement werd evenmin gebruikt. Een legende vertelt dat men de huisjes zo snel kon afbreken wanneer er een belastingcontrole zou zijn. Het is wel erg toeristisch maar wel een bezoekje waard.

Trulli

4.#Koop olijfolie | Must do’s in Puglia
De meer dan vijftig miljoen olijfbomen zorgen voor de lekkerste olijfolie. Rij en geniet van de landschappen met olijfboomgaarden van kleine boompjes tot dikke knoestige bomen. Puglia is de voornaamste producent van olijven. Met een productie van meer dan 280 miljoen liter per jaar, de grootste olijfolieproducent van heel Italië. Natuurlijk is de olie een product van de natuur, maar ik denk dat het zo goed smaakt door het harde werk van de olijfboeren, die met liefde voor het land de vruchten bewerken. Proef en koop een fles olijfolie voor thuis bij een van de speciaalzaakje of rij lang een olijfboer.

5.#Ontdek het mysterie van Castel del Monte | Must do’s in Puglia
Castel del Monte ligt op een hoge heuvel omring met olijfbomen. In 1876 werd het kasteel eigendom van de Italiaanse staat. Het was zeer vervallen, werd gerestaureerd en kreeg de status van nationaal monument. Het kasteel is bekend om zijn achthoekige vormen, in elke hoek bevindt zich een achthoekige gevechtstoren, verdeeld over twee verdiepingen met acht zalen verzameld rond een achthoekige binnenplaats. Ontdek de mysteries samen met een gids. De gids heeft veel verhalen en leuke feitjes die het bezoek interessant maken.

Castel de Monte

6. #Drink een espresso | Must do’s in Puglia
Thuis ga ik altijd voor een cappuccino maar in Italië drink ik een espresso of een macchiato (macchiato betekent vlekje) espresso met een vlekje melk. En die drink je natuurlijk tussen de Italianen aan een van de koffiebarretjes. Wist je dat je voor €1,- een espresso drinkt aan de bar. Ga je zitten dan betaal je het dubbele.

esspresso

trani groot

#7. Bekijk de zonopgang in de vissershaven van Trani | Must do’s in Puglia
Zet voor een keertje vroeg je wekker, en ga na een espresso op naar de mooie haven van Trani. Geniet van de zonopgang en kijk je ogen uit naar de vissers die de vers gevangen vis verkopen. Naast de haven en boulevard vol restaurants is het leuk om een stadswandeling te maken en de historische gebouwen en pleinen te bekijken.

trani

strand

8. #Ga naar het strand | Must do’s in Puglia
De stranden van Puglia zijn meer dan de moeite waard. De kustlijn is gevarieerd, van mooie witte zandstranden tot rotsen en grotten. En dan met name in de omgeving van Bari en Lecce zijn de witte zandstranden en rotsformaties oogverblindend mooi.

9. #Proef Bari | Must do’s in Puglia
Bari is een typische Mediterrane havenstad. In de stad vind je veel hoogbouw, hotels en een veel grote winkels. In de stad en op de boulevard is gezellig druk en de terrassen zit vol met Italianen. Het oude centrum zit vol geschiedenis en is een doolhof van smalle straatjes, oude stadsmuren, architectonische overblijfselen en je komt meer dan 40 kerken tegen.

Bari

Wil je net als de locals eten? Ga dan op culinaire fietstocht door de straten van de oude stad. Samen met een local/gids ga je langs speciaalzaakjes waar je het echte Italië! Geen toerist gezien, we waren voor heel even zelf Italianen, geweldig leuk! Zo at ik de beste focaccia van de stad, kwam ik bij een traiteur waar de toonbank vol stond met kazen, worstjes, olijven, gemarineerde groente en smulde ik van bol gelato in een antieke ijssalon. Het meest bijzonder waren de oude vrouwtjes die buiten pasta zaten te maken, typische Pugliese orrecchiette (oortjespasta). Een van de dames was een echte Italiaanse mama die met trots vertelde over de pasta en haar familie. Ze nodigde ons uit in haar huisje en voordat ik het wist leerde ze mij zelf pasta te maken. Uiteraard wilde ze haar befaamde pasta laten proeven en zaten we met een heerlijk bord pasta op schoot.

Proef Bari

La dolce vita!


Tess

3 Reacties

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.