Zwarte Cross 2013

* Høken = `uit je bol gaan` of `lol trappen`. Høken wordt gekenmerkt door bier en vrouwen. Het is (met name in de Achterhoek) een ingeburgerd begrip. 

Zaterdagmiddag stapte ik in de auto voor een 2 uur durende rit naar de Achterhoek. Wat ik daar helemaal ging doen? Feesten op de Zwarte Cross. Het weer was top, ik had lekker uitgeslapen: so let’s hit the road!

Het vinden van een parkeerplaats ging niet helemaal vlekkeloos. Geen van de verkeersregelaars wist waar de parkeerplaats was waarvoor ik een kaartje had. Ondertussen brandde de zon lekker op m’n auto dus na 3 kwartier rondjes rijden vond ik het wel best en heb ik m’n auto ergens neergeknald.

zwartecross1

Mud & fashion
Oververhit door de frustraties én de zon wilde ik a.s.a.p. naar binnen. Mijn missie: een ijskoude mojito. Lopend naar de ingang zag ik overal mensen die tot aan hun nek onder de modder zaten. Vlak daarvoor was er een gigantische hoosbui overgetrokken en het hele terrein was veranderd in een modderbad. Shit! Had ik maar regenlaarzen aangetrokken! Maar je weet hoe het gaat. Nadat de eerste modderspetters op je kleding en schoenen zitten maakt het allemaal geen hol meer uit.

Het algehele modebeeld voor de mannen bij de Zwarte Cross is trouwens een blote bast  met daaronder een korte broek of jeans. Veel lopen er zelfs op blote voeten (ook vrouwen). Heerlijk makkelijk; what you see is what you get & less is more. Geef ze eens ongelijk?

Vergeleken met de meerderheid van de bezoekers was ik slightly overdressed (lees: schattig minirokje met parelmour palletjes) Dat werd bij binnenkomst gelijk opgemerkt door een aantal mannen die languit in de modder hadden liggen rollen. Dus hoppa, ik werd vastgepakt voor een grouphug en mijn outfit was gelijk iets meer Zwarte Cross stylo. Let’s get this party started!

zwartecross3

Go with the flow
Mij zie je niet met een programmaboekje in m’n hand rondlopen, ik heb geen idee wanneer welke band waar optreed. Ik laat me liever verrassen, struin een beetje over het terrein en zie wel wat er op mijn pad komt. En geloof me, je komt hier van alles tegen. Vliegtuigen suizen stuntend over je hoofd, er is theater en de meest bizarre voertuigen racen over de crossbaan. Qua muziek is er ook voor iedereen wat te vinden; snoeiharde metal, deep house of de relaxte klanken van reggae. You name it, they’ve got it.

In de megatent ben ik helemaal uit m’n dak gegaan op de Balkan sound van de A’dam Klezmer band. Geweldig! En in de Reggae Weide speelde The Skints hele fijne beats. Later op de avond was het tijd voor het wat zwaardere werk en ging ik los op stampende house in de Dansweide.

Er is ook een complete kermis aanwezig. Een aanrader: ga ’s avonds in het reuzenrad, het uitzicht is geweldig! Sowieso is het hele terrein een belevenis op zich, dus kijk goed om je heen. Behalve dat de aankleding er fantastisch uit ziet, zit er ook in alle teksten op de billboards humor verstopt. Je lacht je dood!

zwartecross2

De Zwarte Cross rocks
Toch denken veel mensen in de randstad nog steeds dat de Zwarte Cross een festival is waar alleen mensen uit het Oosten van ons land zich thuis voelen. Ik kreeg dan ook veel verbaasde gezichten toen ik vertelde dat ik er heen ging. Daarom – om alle vooroordelen van tafel te vegen – nog even op een rijtje waarom dit festival zo leuk is:

  • In de Achterhoek is het leven één groot feest.
  • Lange rijen kennen ze hier niet, zelfs niet bij de muntenbalie.
  • Zelfs DJ Don Diablo houdt van dit festival. I quote: “Ik kom net uit las Vegas en Ibiza, maar draai liever hier op de Zwarte Cross”. #AMEN
  • Voor foodies is het een walhalla. Je kan hier alles krijgen, van een simpel patatje tot Surinaams.
  • Zin in een potje stagediven? Er zijn hier genoeg mensen die je opvangen. Echt!
  • De sfeer is fantastisch, iedereen is super blij en relaxed. Niks moet maar ALLES mag!

Zie ik je volgend jaar?


Manon

10 Reacties

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.