Wild nature in Namibia

Als ik over natuur en reizen denk, komt er één reis eigenlijk meteen naar boven. Namibia. Misschien omdat het de laatste reis was, maar ik denk dat het vooral komt door de bizarre landschappen. Van enorme heuvels tot diepe dalen, van weidse woestijnen tot groene rivieren. En laten we dan vooral de gigantische duinen niet vergeten. Één grote geschiedenisles.

Namibia Wolvendans

Hollands nieuwe
Dat is eigenlijk de beste manier om mijn reis naar Namibië te omschrijven, een geschiedenis les van onze aardrijkskunde. Klinkt leuk he;) Maar geloof me, het is wat mij betreft één van de must-sees in de wereld. Wij Nederlanders kennen eigenlijk geen rauwe natuur. Ons hele land is onder de invloed van mensen veranderd. Natuurlijk hebben we mooie groene gebieden, maar die zijn er omdat wij het ofwel hebben aangelegd, ofwel gedogen binnen een bepaald gebied. Het verschil tussen Nederland en Namibië zie je misschien nog wel het beste vanuit het vliegtuig. Waar ons landje helemaal is opgedeeld in vakjes is in Namibië het tegenovergestelde. Woeste natuur vs. geplande natuur.

Namibia Wolvendans

Miljoenen jaren oud
Alles wat je in Namibia tegenkomt is daarentegen miljoenen jaren oud. Veel van de bergen zijn ontstaan toen de dalen nog rivieren en zeeën waren. Honderden miljoenen jaren geleden dus. En die dalen hebben nog een bepaald gesteente waaraan je ook echt kunt zien dat er water was. Andere bergen zijn gemaakt van bolders en ontstaan door vulkanisch as. Ook weer vele miljoenen jaren geleden.

Iedereen een plek
De natuur heeft zich helemaal aangepast aan het klimaat. De beesten die er leven zijn één met hun omgeving. De droogte biedt kans aan planten en dieren die juist op zoek zijn naar dit klimaat. Kevers, spinnen, hagedissen, cactussen met bijzondere giffen, allemaal vinden ze hun plek. Veel andere dieren en ook de mensen zoeken de vruchtbaardere gebieden op. Maar hoe dood het op sommige plekken ook lijkt, overal is leven. En dat is volgens mij natuur.

Namibia death valley Namibia river

Skeleton coast
Veel gebieden zijn totaal niet bewoonbaar en eigenlijk ook niet bereikbaar. Daardoor blijft de natuur onaangetast. Skeleton coast bijvoorbeeld, heeft zijn naam te danken aan de grote hoeveelheid mensen en dieren die een bezoek aan het gebied niet overleefden. Met name door droogte, maar ook doordat er in een straal van 300km niemand te vinden is. Overal vind je dan ook skeletten, helemaal één geworden met het landschap.

Namibia dunes

Toerisme
De plekken die wel voor de mens (lees: toerist) toegankelijk zijn worden zoveel mogelijk beschermd tegen onze invloeden. De duinen zijn opgenomen in de UNESCO erfgoedlijst en in de Wolvendans mag je bijvoorbeeld niet jagen en werkt zo goed als alles op zonne-energie. Wolvendans is zelfs alles zo ingericht dat, mocht een kamp ophouden te bestaan, het binnen 20 jaar niet meer terug te vinden is.

Gaat dat zien!!


Fiek

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

6 Reacties

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.