Uit eten op z’n Zuid-Afrikaans

Samen wat eten. In Nederland spreek je ervoor af in een restaurant of eetcafeetje, en een enkele keer per jaar is er een eetfestijn, zoals De Rollende Keukens (Amsterdam). In Kaapstad, Zuid-Afrika, daarentegen is “samen eten” een dagelijkse bezigheid.

De nationale trots zijn de braii-parties (BBQ’en met struisvogel, boerewors en springbok), en wanneer je BBQ’en te veel werk vindt, zijn er Food Markets in overvloed. Voorbereidend op een avondje uit, of bij het verwerken van je kater; de Food Markets zijn onmisbaar. Hieronder vind je een paar van mijn favorieten uit de Westkaap op een rij:

Bay Harbour Market
In een oude visfabriek in Houtbay komt hip and happening Kaapstad op vrijdagavond bijeen; eetkraampjes, bierbrouwers, live muziek, artisan shops. De ideale start om je stapavond met volle maag te beginnen. Bay Harbour Market is bovendien ook op zaterdag en zondag overdag geopend (voor het geval je de vrijdag weer bent vergeten na alle zelfgebrouwen biertjes).

Tasting TIP: Ostrich carpaccio wrap en een Rooibos Cocktail
IMG_5582

City Bowl Market at Hope
Voor wie alle toersiten wil ontwijken en rustig met het weekend wil starten is er op donderdagavond en zaterdagochtend de City Bowl Market in Hope Street. Volledig in het teken van duurzaam, biologisch en local, trekt de markt vooral buurtbewoners (als bezoekers én verkopers). De live muziek is doorgaans een enthousiast gospelkoor of een djembé-band, en één keer per maand is het Fashion Market.

Tasting TIP: organic mint & raspberry cheesecake, en een kop Afrikaanse espresso
IMG_4992

Old Biscuit Mill
Wie niet houdt van menigtes kan op zaterdag maar beter niet naar Woodstock gaan. Het verkeer staat vast en in de tenten met foodstands wurmen de Capetonions en toeristen door elkaar heen. Jong en oud, met of zonder kater, the Old Biscuit Mill is de plek waar iedereen zijn zaterdagse brunch eet. Behalve voor de hapjes kan je er ook terecht voor je verse groente of langs de winkeltjes van designers en kunstenaars. Met de Tafelberg op de achtergrond kan je je niet veel meer wensen.

Tasting TIP: er is een stand met Hollandse hapjes (bitterballen, poffertjes), maar ik raad je aan om je Hollandse smaakpapillen te negeren en je op de Pouched Egg with Salmon te storten. Nadorst? Een halve liter Troebele Appelcider doet wonderen!
IMG_5583

Other Markets
Voor een stad als Kaapstad zijn drie Food Markets natuurlijk nooit genoeg. Daarom bestaat er op ieder tijdstip voor elk publiek wel een geschikte markt. Op de website van Cape Markets staan nog ruim 40 andere food markets in Kaapstad zelf of in één van de stadjes of dorpjes in de omgeving.

Eat your heart out!

Je kan al jouw ‘Food Adventures’ delen in ons Facebook event. 

Camiel

1 Reactie

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.