Tour du Champagne | Frankrijk

tesschampagne

Gek he, hoe champagne altijd voelt als een feestje. En ik mocht er een vol weekend van genieten!  Een lang weekend in Franse sferen met de allerbeste champagnes en geweldig eten uit de streek. Ik neem je mee op een roadtrip dwars door de Champagne regio in het noordoosten van Frankrijk. Langs goudgekleurde velden, uitgestrekte wijngaarden, pittoreske dorpjes en de historische stad Troyes.

sfeercollage

#Good start
We starten onze tour in stijl. In een eerste klas coupé van de Thalys, en nee we klagen niet. Het voelt een beetje als een relaxte zondagochtend: rustig inkomen met een kopje thee en een stapel tijdschriften. En dan ben je ineens al in Parijs. Hier stappen we over richting Châlons-en-Champagne.

#Tour de Champagne
De eerste drie dagen verblijven we ver van de bewoonde wereld. De Champagne regio bestrijkt ongeveer de helft van Nederland. Een huurauto en een ‘Bob’ zijn dan ook geen overbodige luxe. Met fijne Franse chansons op de achtergrond rijden we door schilderachtige landschappen, turen naar de groene wijngaarden en stoppen als het even kan voor een slokje verrukkelijke Champagne. Ver weg van de bewoonde wereld, wat een verwennerij.

En als je hier dan toch bent, dan ga je natuurlijk voor het beste van het beste. Zo dalen we af naar de authentieke kalkstenen kelders van Joseph Perrier, bezoeken we het sprookjesachtige Champagnehuis van Drappier in en genieten van de mooiste uitzichten tussen de wijnranken. Vol passie vertelt elk huis ons over het maken Champagne en uiteraard schenken ze een glas (of vier) voor ons in tijdens de proeverijen.

champagne

#Where to stay
Ben je -net als ik- dol op overnachten in een bed&breakfast? Droom dan even weg bij La Loge Vigneronne. Het is prachtig ingericht in Franse sferen. Zie je dat bad? Daar heb ik altijd al van gedroomd. Als je 3 nachten verblijft op dit fijne plekje neemt eigenaar Jean Pierre je mee op tour in zijn achtertuin, van de wijnranken tot aan de wijnkelder in zijn woonhuis.

bedenbreakfast

#Troyes
Na 3 relaxte dagen touren, heel veel Champagne drinken en chillen aan het zwembad, rijden we door naar de historische stad Troyes. Midden in de stad overnachten we in het 4 sterren Hotel de La Poste. Het is zaterdagavond en dat is te merken. Deze stad bruist net als z’n Champagne! Pleinen vol terrassen, tal van smalle straten met huizen gedecoreerd met hout die schot en scheef staat, glas-in-lood ramen, kerken en gotische kathedralen en ook als je wil shoppen zit je hier goed. Aan de rand van Troyes liggen 2 outletstores, de grootste van Europa.

troyes

#And this is how it’s made
Mocht je de ambitie hebben om je te specialiseren in de kunst van het champagne maken, dan heb ik hier een mini stappenplan voor je: Champagne wordt gemaakt van witte en blauwe druiven. Na het oogsten worden de druiven onmiddellijk geperst en vervolgens begint het proces van vergisting. Vergisting is simpel gezegd het omzetten van het druivensuiker in alcohol. Tijdens dit proces komt er koolstofdioxide vrij. Bij de 1e vergisting vervliegt dit weer, zodat er een gewone ‘stille’ wijn ontstaat. Bij de 2de vergisting wil je de koolstofdioxide juist behouden. Daarvoor wordt suiker toegevoegd. De wijn blijft een flinke tijd liggen (maanden en soms wel jaren), terwijl het gist de suiker omzet in koolzuur en alcohol. Doordat het koolzuur niet kan ontsnappen stijgt de druk in de fles en wordt de wijn mousserend. Het overgebleven gist in flessenhalzen wordt bevroren en verwijderd. É voila, sante!

wijnvelden

Als een god(in) in Frankrijk, wie wil dat nou niet?


Tess