Taman Negara | het oudste regenwoud ter wereld

Onze eerste jungle ervaring samen – en misschien daarom wel de bijzonderste – is in het Maleisische oerwoud Taman Negara. En het mag zich met recht OER-woud noemen: het is het oudste oorspronkelijke regenwoud ter wereld.

De ingang van het nationale jungle-park bevindt zich in het dorpje Kuala Tahan. Om er te komen reis je eerst 4 uur per bus (vanuit hoofdstad Kuala Lumpur naar het dorpje Kuala Tembeling) en vervolgens 2,5 uur in een houten longboat naar het hart van het reservaat. Eigenlijk is ons avontuur dan al begonnen: we varen over de roestbruine modderige rivier door de jungle, met in de bomen aan de oevers aapjes en prachtige gekleurde vogels.

maleisie

Jungle at Night
Aangezien we beiden als de dood zijn voor spinnen, maar met zijn tweetjes natuurlijk ook heel dapper (willen) zijn, kiezen we voor een goedkope vorm van exposure therapie om ballen te kweken. In een groep, geleid door twee gidsen, gewapend met een zaklamp op ons hoofd, gaan wij op zoek naar spinnen, schorpioenen en slangen. Als opwarmertje worden wij aan de rand van het woud al verwelkomd door cicaden, een soort gemuteerde krekels, die keihard krijsend rondvliegen en geen ontzag hebben voor je personal space. Vervolgens stappen we de gitzwarte jungle in, en spotten we de ogen van de meest angstaanjagende junglebewoners. Onze gids wijst ons op fluorescerende paddenstoelen en allerlei enge spinnen. Denk aan monsters met harige poten, 15 centimeter spanwijdte en een woeste blik. Desondanks valt het ons mee: er vallen geen beesten op ons hoofd en onze tocht wordt begeleid door een prachtig jungleorkest van insecten en vogels.

maleisie2

Canopy Walk
Bij daglicht is de Canopy Walk een aanrader. Dit is ’s werelds langste wandeling over een hangbrug tussen de boomtoppen. Vanaf 50 meter hoogte geniet je een halve kilometer lang van een geweldig uitzicht over het groene bladerdak.

Behalve de canopy walk en night excursions zijn er genoeg andere opties om je te vermaken in Taman Negara, zoals het bezoek van de traditionele oerwoud dorpjes, vissen met de locals, waterfall climbing en tochten langs de verschillende wildwaterstroompjes.

Accommodatie
Je doet er verstandig aan om van tevoren accommodatie te boeken, anders loop je de kans om ofwel geen kamer te vinden, ofwel te moeten settelen voor minder aantrekkelijke (lees: minder schone) opties. Neem ook genoeg contant geld mee voor bijvoorbeeld eten, aangezien het kleine dorpje niet over een bank beschikt.

Wij verblijven in een chalet aan de rand van het oerwoud. Een klamboe hebben we gelukkig zelf bij ons, want niet alle hoteleigenaren maken zich hier druk om. Het ophangen van de klamboe blijkt van ons – onervaren junglemeisjes – enige creativiteit te vergen. Met behulp van het airco snoer en een drietal chirurgische knopen is ons bed gewapend tegen malariamuggen en achtpotig krioelend gespuis. Komt die studie geneeskunde toch nog van pas. Desalniettemin is er geen ontkomen aan de insecten en reptielen in Taman Negara. Nadat we als – inmiddels stoere – junglechicks de tochten door het woud hadden overleefd, worden we bij ons huisje telkens weer opgeschrikt door de huisschorpioen van de hoteleigenaar en de spinnen op het toilet, terwijl wij goed in de gaten gehouden worden door de cobra’s en pythons die naar verluidt huizen in de achtertuin.

maleisie3

Jungle Food
Het dorpje is klein en afgelegen, dus verwacht geen restaurants met Michelin ster. Wel kun je heel lekker en goedkoop Maleisisch eten in één van de eenvoudige drijvende restaurants aan de Tembeling rivier. Wij eten in het Family Restaurant, waar naast smakelijke Maleisische gerechten met verse vis ook lekkere vruchtensmoothies verkrijgbaar zijn. Mocht je jezelf moed willen indrinken voor de jungle night tour, kom je in Kuala Tahan bedrogen uit. Alcohol is vanwege het islamitische geloof namelijk niet verkrijgbaar. Maar zeg nou zelf, wil je die acht poten echt dubbel zien?!?

Stiekem rekenen wij, twee Amsterdamse stadsmeisjes, onszelf nu queens of the jungle, en we moeten toegeven…dit avontuur smaakt naar meer!


Victoria & Emily

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

6 Reacties

 • Sandra schreef:

  Wat vet! Het ziet er heel gaaf uit. Alleen al die enge spinnen en insecten hè… Haha! Ik moet kiezen of ik naar de Taman Negara ga of naar de Cameron Highlands. Zijn jullie daar wel eens geweest? Ik zit zó in dubio! Wat zouden jullie mij aanraden?

  • Emily & Victoria schreef:

   Hey Sandra, we zijn ook in de Cameron Highlands geweest! Het is wel lastige keuze, maar allebei prachtig. Taman Negara ga je echt heen voor het jungle avontuur. De Cameron Highlands zijn juist gecultiveerd, met prachtige uitzichten over de theevelden. Wel is er ook een heel stoer bos waar je kan wandelen (evt met gids die je heel veel kan vertellen!). Het heet the Mossy Forest en is zeker niet minder mooi dan het oerwoud van Taman Negara, maar heeft vanwege de koele temperatuur een hele andere begroeiing. Het Mossy Forest zou niet misstaan in The Lord of the Rings! Welke keus je ook maakt, het is sowieso mooi :-) Die insecten kun je vast aan, als wij het al konden…haha X E&V

 • Wow, wat geweldig! Lijkt me een heel mooie ervaring en het idee dat je je in het oudste regenwoud ter wereld bevindt zou me denk ik een heel nederig gevoel geven.

 • Jessica schreef:

  Dat ziet er echt geweldig uit! En van die lichtgevende paddenstoelen geven het geheel wel een mysterieus en sprookjesachtig tintje of niet? ;-)

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.