Shootings Paris | Hoe de stad van de liefde rood kleurde

Het is vrijdagavond 13 november en ik zit met mijn liefde, een fles rode wijn en Franse kaasjes oer-burgelijk op de bank. We kijken naar onze favoriete serie ‘The Arrow‘. Sinds we een zoon (2jr) hebben is ons kroegtijgerschap op een laag pitje komen te staan (net zoals uitslapen:) en terwijl hij vredig ligt te slapen verslinden wij series tijdens onze Friday-eve-Netflix-marathons. Dat dat vredige slapen en veilig thuis zitten een voorrecht is, beseft de kleine jongen zich geen moment en wij eigenlijk ook zelden. De ISIS aanslagen afgelopen week in Beiroet (meer dan 40 doden) veranderden daar niks aan. “Want beiroet is zo ver weg.” Er is een aanslag in Parijs voor nodig om een hele natie -inclusief mezelf- het besef van veiligheid te doen herzien. Pijnlijk…

Paris breaking news
Ik wil net mijn grote glas diep rode wijn bijvullen als ik in mijn ooghoek een nieuws alert op mijn iPhone zie binnen komen. Eerst van CNN, dan BBC, Aljazeerha en ook nu.nl. Als nieuwsjunkie hebben ze allemaal toestemming me te ‘storen’. “Aanslagen in Parijs” koppen de alerts “mogelijk door terroristen”. De uren die daarna volgen besteed ik aan Twitter, blogs en vele nieuwsmedia (liefst zoveel mogelijk omdat ik -met uitzondering van de Correspondent– de meeste nieuwmedia sensatiebelust vind). En hoe meer van de gruwelijke details bekend worden, hoe meer ik de wanhoop en angst van mezelf en landgenoten merk: “Het komt nu wel erg dichtbij… ”

Parijs

We love the world, and it’s people
Als gepassioneerde reizigers, houden we van de wereld en van de prachtige verscheidenheid aan culturen en religies. Dat diversiteit gepaard gaat met verschillende gebruiken en meningen, en dat dat soms betekent dat je een uitspraak of gebruik heftig vindt hebben we regelmatig zelf ervaren. En alhoewel het soms kwetsend is (zoals voor mij persoonlijk meningen van gelovigen over homo’s terwijl mijn broer op mannen valt) kun je er ook voor kiezen om het op dat punt gewoon niet met elkaar eens te zijn. Er zijn namelijk nog zoveel andere dingen waar we wel over kunnen praten “We agree to disagree.”

Alleenrecht op de wereld of de waarheid, bestaat dat?
Diversiteit is iets prachtigs. Voor ons dan, het moge duidelijk zijn dat er mensen zijn die die mening niet delen. ISIS bijvoorbeeld, die hoopt terug te gaan naar een soevereine staat. Dit is niets anders is dan een wereld waar alleen plek is voor mensen die net zo denken en doen als de leiding van de staat bepaalt. Weg met de anders denkenden. En ondanks dat Facebook momenteel de kleuren van de Franse vlag aanneemt waardoor we allemaal verbonden lijken, slaagt ISIS er toch in verdeeldheid te zaaien. We wantrouwen nu namelijk massaal vluchtelingen (want 1 van de terroristen is mogelijk als vluchteling binnen gekomen) en vergeten dat het gros van deze mensen bang is voor exact dezelfde mensen als wij: het ISIS legioen. Alleenrecht zou geen onderdeel van de wereld moeten uitmaken en toch lijkt alleen zij terrein te winnen door alles wat gebeurt. We kiezen er liever voor om dat wat we niet kennen buiten te sluiten, dan het onbekende binnen te laten. Want ‘what if…’. Die angst en de onwetendheid heeft in het verleden al eerder tot gruwelijke situaties geleid. Precies dit maakt me bang.

ISIS: Incredible Smart or Incredible Stupid?
Wie in de marketing en PR werkt weet het. Aandacht krijgen van landelijke media, laat staan van internationale media, is extreem moeilijk. Er is heftig nieuws voor nodig. Niet een beetje provoceren, nee ‘recht voor z’n raap’ enge uitspraken of nog engere acties. Over Geert Wilders lees je weinig tot hij met een uitspraak zo ver gaat dat de media het niet kunnen negeren en dus krijgt hij aandacht. De IS is ook zo’n groep die weet dat alleen het extreme aandacht oplevert. Die aandacht is weer nodig om angst te zaaien want niets verlamt mensen zo als angst (De uitdrukking ‘verstijven van angst’ bestaat niet voor niets). En een mooie bijkomstigheid (voor ISIS) is dat we hierdoor ook angst krijgen voor vluchtelingen. Dit zijn namelijk in hun ogen de ongelovigen die het verdienen te sterven.

Paris

Back to the future
Eigenlijk zie je hier nooit opiniestukken. We schrijven namelijk niet over de tragedies maar over de mooie dingen van de wereld: reizen. Onze politieke voorkeur doet er niet toe, er zijn al genoeg sites die zich daar op richten. Toch kon ik vandaag niet anders. Juist omdat ik zoveel van de wereld, en de mensen op deze wereld hou. Ik weet niet wat ik beangstigender vind op dit moment: Het zien van de video waarbij onschuldige mensen die naar buiten vluchten worden neergeknald of de verharding en verwensingen op mijn Facebook timeline. Gelukkig kom ik er ook mooie dingen tegen. Zoals deze mooie quote van Martin Luther King:

” Darkness cannot drive out darkness; only light can do that.
Hate cannot drive out hate; only LOVE can do that.”

Ik hoop dat we allemaal die liefde in ons hart kunnen vinden om daar wat mee te doen. Omdat ik oprecht geloof dat het liefde is dat de (nog) wereld mooier maakt.

Love,
Vi

quote-Martin-Luther-King-Jr.-darkness-cannot-drive-out-darkness-only-light-88369

 

 

 

 

 

2 Reacties

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.