Een reis door de Filipijnen | Manila en de Luzon Loop

Vorige week gaf Rosalie ons al een kijkje in haar Travel bag. As we speak is ze bezig met de reis van haar leven en ze gaat ons de komende tijd verwennen met haar avonturen. Dit is part 1. 

Daar sta ik dan in de stromende regen met m’n nieuwe hostelvrienden op een festival in downtown Manila. Het eerste weekend van mijn lange reis is er vooral een van gewenning, opluchting en ontlading op de Filipijnen. Verheugd dat ik m’n backpack weer op m’n rug draag, trots dat ik de stap heb gezet en content om me vanaf nu laten leiden door de wind.

image2 image3

Manilla
Manila is op zichzelf niet anders dan overige grote steden in Zuid Oost Azië,  gekenmerkt door non-stop rush hour, achteraf straatjes en eetgelegenheden op straat. Er is genoeg te zien, zoals het uitgerekte Chinese Kerkhof, het historische centrum Fort Santiago/ Intramuros (binnen de muren), de chaotische Quiapo markt en het moderne Greenbelt zijn niet talrijk. Toch heb je aan 3 dagen in Manilla wel genoeg.

– Ayala Museum
Een bezoek aan het Ayala Museum is oprecht de moeite waard. De open architectuur, de permanente expositie over de zoektocht naar het Filipijnse goud en de diorama waarin de Filipijnse geschiedenis wordt weergegeven maakt dat je er met gemak een middag kan verblijven. Het Ayala Museum is onderdeel van het Ayala Corporation conglomeraat, nog steeds in handen is van de meest invloedrijke familie van de Filipijnen  – Zobel de Ayala.

Northern Luzon Loop – Banaue
Nadat je volledig ben bijgekomen van je jetlag in Manila en een eerste kennismaking met de cultuur  van de Filipijnen hebt gehad- inclusief een karaoke avond met ladyboy Champagne & Vodka – is de Northern Luzon Loop een perfecte volgende stap. Al wakker wordend in de nachtbus ben je ineens omringd door het woeste Cordillera berglandschap. De haarspeldbochten brengen je naar het dorpje Banaue, van waaruit je een hike kunt maken naar de perfect aangelegde 2000 jaar oude rijstvelden (UNESCO Werelderfgoed). De mythische rituelen van de lokale bevolking, welke van berg tot berg verschillen, zijn subtiel en enkel goed uit te leggen door een lokale gids. Bespaar hier dus niet op!

image1

– Hikend naar Batad
Na een bezoek aan Banaue raad ik je door te hiken naar Batad om via de rijstvelden bij een waterval te belanden. Heerlijk verkoelend en natuurlijk prachtig. Je kan hier echt dagen achter elkaar blijven hiken en achter iedere berg ligt een wonderlijke verassing verscholen, onder andere de rode tanden van lachende kleine mannen die de gehele dag betelnoten kauwen;)

– Sagada caves
Na drie dagen hiken is het het tijd om door te gaan. Per minivan kun je naar Sagada reizen om een bezoek te brengen aan de grotten. De Sumagiung grot excursie waarbij je “verwelkomd” wordt door hangende lijkenkisten (#truestory) is een absolute aanrader. De gedachte achter de hangende kisten is dat de overledenen zich dichter bij de hemel bevinden, maar wees gerust want de laatste “begrafenis” vond in 1986 plaats. Kruipen door gladde openingen of blind hangen aan een minuscuul stukje steen, terwijl je wacht op aanwijzingen van je gids doet het zweet wel even over je rug lopen trouwens… Het is pikkedonker in de grot en zonder gids mag je uit veiligheidsoverwegingen niet naar binnen.

Eenmaal erdoorheen is het een fantastische ervaring en de perfecte afsluiter van de Luzon Loop. Na al het groen in het noorden is het tijd om wat blauw op te zoeken in het zuiden van de Filipijnen, dus op naar Palawan voor eiland hoppen en legendarisch wrakduiken! Coming soon…


Rosalie

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

2 Reacties

 • Sarah schreef:

  Vorig jaar ben ik ook naar de Filippijnen geweest. Ik vond Manila wel cool en vond het net jammer dat ik niet meer dan 3 dagen had! Benieuwd naar het verhaal over Palawan, daar ging ik ook heen en ik denk niet dat ik elders zo’n prachtige stranden gezien heb! :)

 • Joyce schreef:

  Hey Fieke! Wat een prachtige reis moet dit geweest zijn!
  Vraagje, hoe ben je van de Sagada Caves naar Palawan gereisd?
  Eerst weer terug naar Manila?

  Alvast bedankt!

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.