Roadtrip IJsland: 3 routes door de elementen

IJsland is rauw. Dat zie je al vanuit het vliegtuig. Als we over zee aan komen vliegen en de zon als een spotlight het eiland verlicht, zijn de sporen van dit oereiland goed zichtbaar. Het is een robuust, stoer land zonder hard te zijn. De gitzwarte vulkanische grond -met grove barsten en diepe aardscheuren- is op veel plekken bedekt met een zachte laag mos waar je zo op in slaap zou willen vallen. Dit relatief kleine eiland -tweeënhalf keer zo groot als Nederland- leent zich perfect voor roadtrips. And that’s exactly what we did. Hop on board our shiny Peugeot!

IJslandroad1

Roadtrip IJsland geen moment hetzelfde
Dit weekend sprak ik iemand die me vertelde dat IJsland hem niet zo trok. Toen ik vroeg waarom, kreeg ik als antwoord “Het lijkt me een beetje saai al dat sneeuw en ijs.” *slik* Let me get this straight girls, IJsland is zelfs in de winter niet alleen maar maar sneeuw en ijs;) Het ene moment rij je door landschap met wuivende grassen, dan weer sta je bij stomende geisers en warmwaterbronnen, zie je kilometers ver lavalandschap bedekt met mossen of rij je ineens de sneeuw in boven op de berg. It’s awesome!

IJslandroad3

IJsland5

3 Routes door de elementen
Wie meer van het eiland wil zien dan hoofdstad Reykjavik, is al snel op een huurauto aangewezen. Public transport is namelijk niet je meest handige vervoersmiddel. Afhankelijk van de tijd die je hebt zijn er verschillende prachtige routes die je langs de mooiste plekken voeren. Dit zijn mijn favorieten:

# The Golden Circle (S) 246 km
Dit is de populairste roadtrip van het land. Kort en krachtig. De Golden Circle neemt je mee door het zuiden van Ijsland en voert je langs verschillende bijzondere sites: geiser Strokkur, waterval Gullfoss en National park Thingvellir.

Schermafbeelding 2014-11-12 om 14.56.27

# The Road to Glacier Lagoon (M) 1050 km
Deze route neemt je eerst mee langs de high lights van de Golden Circle en voert je vervolgens ‘all the way’ naar de bekende Glacier Lagoon. Een trip langs zwarte stranden, prachtige watervallen en plekken waar ze de lekkerste ‘lobster dishes’ hebben. mmmm:)

Schermafbeelding 2014-11-12 om 14.36.40

# Ring Road (XL) 1.300 km 
Deze route is bij locals beter bekend onder de naam Route 1. Eigenlijk maakt deze weg je roadtrip extreem makkelijk. Hij rijdt je namelijk het hele eiland rond, doet daarbij de belangrijkste bezienswaardigheden aan en verdwalen is -zolang je op deze weg blijft- eigenlijk onmogelijk:)

Schermafbeelding 2014-11-12 om 15.28.12

Dit eiland op eigen houtje verkennen is echt een aanrader girls. Wat een prachtig, adembenemend avontuur! En voor de echte ‘adventure girls’ nog een tip: IJsland heeft een heuse ‘survival law’ die er voor zorgt dat je overal (echt overal) mag parkeren, slapen en zelfs van het land mag eten voor één nacht. Dus ben jij die doorgewinterde ‘world wanderer’, val dan gerust onder het noorderlicht in slaap!


Vi

Deze reis is mede mogelijk gemaakt door Booking.com en IcelandAir. Bedankt voor deze onvergetelijke ontmoeting!

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

IJslandRoad6

IJslandroad2

IJslandroad5

IJsland10

 

11 Reacties

 • Ester schreef:

  Welke route hebben jullie gereden? En hoe zijn de wegen in IJsland? Ik heb het gevoel alsof het er altijd rustig is, met relatief zo weinig mensen.

  • Viola schreef:

   Hai Esther! Wij hebben de Golden Circle gereden en stopte iedere tien kilometer voor foto’s:) National park Thingvellir is echt prachtig, alsof je in Game of Thrones staat. Het klopt inderdaad dat IJsland rustig is. Het is drie keer zo groot als ons land met maar 325.000 mensen. Dat is overigens niet beangstigend als je er bent, eerder rustgevend. Zorgen voor voldoende benzine en extra water in je auto is dus wel echt belangrijk mocht je een lekke band krijgen. Lfs, Vi

 • Sabine de Witte schreef:

  Ooh heerlijk omschreven, ik zou zo terug gaan. Inmiddels 2x geweest en het land, de vriendelijke mensen en het heerlijke eten blijven me verrassen! Ik heb alleen het zuiden nog maar gezien, dus die roadtrip moet ik maar eens uitbreiden!

 • Eva schreef:

  IJsland lijkt me zo betoverend bijzonder en dankzij deze geweldige roadtrip-tips kan ik helemaal niet meer wachten!

  • Viola schreef:

   Dat is het echt Eva! Heb je al een trip naar IJsland in de planning staan of heb je m per direct boven aan je bucketlist gezet? Lfs, Vi

 • Inge schreef:

  Hee meiden! Wat een super blog’s over Ijsland! Ik heb ze allemaal met plezier gelezen. Ik heb alleen wel een vraagje en ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen. Jullie hebben het over een peurgot waarmee jullie de roadtrip hebben gemaakt. Kunnen jullie wat autoverhuurbedrijven aanbevelen?

  gr Inge

 • Aniek schreef:

  Super gaaf! Wij gaan in November naar Ijsland voor maar 4 dagen, is de golden circle dan te doen? En hoe zijn de wegen in de winter in IJsland? te doen met een gewone auto?

  Groetjes Aniek

  • Fieke schreef:

   Hi Aniek,
   Wat leuk! Ik zou zo weer terug gaan;) Wij zijn een kleine drie dagen in IJsland geweest en hebben in 2 dagen de Golden Circle gereden, waarbij we serieus elke 10 km foto’s hebben gemaakt. Geen enkel probleem dus. Onze trip was toevallig ook in november en de wegen zijn dan prima begaanbaar.

   Geniet! En laat ons even weten hoe het was:)
   Fiek

 • Marie-Jeanne schreef:

  Hoi Viola,

  we hebben onlangs deze rondreis ook gemaakt, te cool ! voor iedereen die nog graag wat meer info wil … een beetje reclame (: -)) we hebben van onze reis een complate gids geschreven, je kan hem gratis online inkijken … met leuke tips en niet te missen plekjes die nog niet ontdekt zijn door het toerisme,

  neem een kijkje op http://shop.themediabay.be/nl/reisgidsen/ijsland-rondreis

  alvast dank voor je blogje,

  gr
  Marie-Jeanne

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.