Rendiersafari | Lapland op haar mooist

Joost (Fiek’s broertje) en Esther wonnen een wedstrijd van Voigt Travel en brengen nu een maand door in Lapland. Ze lopen mee op een reindeerfarm, begeleiden excursies, gaan van hondenslee naar skies en sneeuwscooters en overleven temperaturen van -20. En gelukkig delen ze hun avonturen! (part 1 vind je hier).

Rendiersafari 4

WinterWonderlandWeek | Rendiersafari
Het was een enerverende week. Elke ochtend om half 7 werden we gewekt door de wekker voor weer een nieuwe dag vol bizarre ervaringen. De hele afgelopen week zijn we ingezet als assistent-gids bij Sallan Poropuisto, het rendierpark van Salla. En onze hulp was welkom, het was namelijk de Voigt travel WinterWonderlandWeek. Genoeg te doen dus! We hebben in totaal 4 activiteiten begeleidt. Forest skien, een sneeuwschoen wandeling, een husky safari (die honden zijn mega gedreven, maar ook nog eens echt knuffelbaar!) en een rendiersafari. En vooral die laatste heeft echt indruk gemaakt!

Lapland huskysafari rendiersafari 7

Rendieren in Lapland | Rendiersafari
Het bleek namelijk tijdens de tocht dat rendieren, in tegenstelling tot de husky’s, niet echt knuffelbaar zijn. De rendieren zijn namelijk half-wild. Het grootste deel van het jaar lopen ze vrij rond in het bos, waar ze vrijwel zonder bemoeienis van de mens leven en moeten overleven. Vlak voor de winter worden er een aantal rendieren, door onder andere Poropuisto, gevangen voor verschillende doeleinden, waaronder werk en vaccinaties. Tijdens zo’n reindeer round-up worden de rendieren met behulp van sneeuwscooters binnen een omheining gejaagd. Hier zijn ze relatief makkelijk te vangen, en te herkennen door oormerken, waardoor ze altijd bij de rechtmatige eigenaar terechtkomen. Wat bijzonder is, is dat er meer dan 10.000 rendieren in Salla rondlopen, die elk een eigen eigenaar hebben.

Met de slee | Rendiersafari
De rendieren van Poropuisto, die elk van jongs af aan getraind zijn voor verschillende activiteiten, worden in deze periode op het rendierpark gehouden. Hier worden ze de winter door gevoerd en verzorgd. Eén van de activiteiten is de rendierexcursie, waarbij je in je eigen slee een hele dag door het Lapse winterwonderland wordt getrokken. Het mooie is dat je hier zelf ook actief in wordt betrokken. De rendieren kunnen het namelijk niet alleen. Zo leer je voorafgaand aan de excursie hoe je het rendier kunt controleren. Moeilijk is het niet, dus er is genoeg tijd om te genieten van de omgeving en het indrukwekkende dier voor je.

Rendiersafari 2rendiersafari 8

Culinaire hoogstandjes | Rendiersafari
Onze taak bestond uit het ondersteunen van nieuwelingen op hun sledes, maar ook het verzorgen van de lunch. Na 2 uur met -20 door de sneeuw ploegen is die pauze meer dan welkom kan ik je vertellen. De lunch wordt verzorgd in een traditionele Kotta. Dit is een soort tent die je beschermt van de ijzige wind, zodat het vuur de nodige warmte af kan geven. En die lunch… man man man. Iedere gids kan koken, en dit heeft een reden. In Lapland is men ervan overtuigd dat er met respect moet worden omgegaan met de natuur. Van elk dier dat gedood worden moet optimaal gebruik worden gemaakt. Zo moet bijvoorbeeld elk stukje vlees zo lekker mogelijk bereid worden. Als gast op die excursie heb je dan niets te klagen. Zo zijn zalmstoofpotjes, rendiersoepen en rendierburgers geen uitzonderingen op het menu. Na dit culinaire hoogtepunt is het tijd voor de weg terug. Onvergetelijk.

Hard werk | Rendiersafari
Hoe mooi zo’n tocht ook is, voor de farmers is het hard werken. Deze mannen, die ook meegaan met de excursies, behandelen de rendieren met ongelooflijk veel respect en kennen elk dier bij naam. Ze hebben niet alleen uitgebreide kennis over het trainen en houden van rendieren, ze hebben ook extreem veel kennis van de overige natuur in het gebied. Het werk van deze mannen geeft de excursie net dat extra tintje dat het zo bijzonder maakt!

Volgende week zijn we assistent-gids bij Sallatunturin Tuvat. Deze organisatie organiseert sneeuwscootertours door het hele gebied, en ook hier mogen we een kijkje achter de schermen nemen. Meer hierover volgende week!


Joost en Esther

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

 Rendiersafari 1 Lapland rendiersafariRendiersafari 3

1 Reactie

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.