Reizen in stijl: Vroeger vs Nu

Honderd jaar werd ze: mijn oma. Een gracieuse dame ­geboren in 1912­ die nooit de deur uit ging zonder haar dames­handschoenen en hoed. Zowel haar leven als haar manier van reizen kenmerkte zich door stijl. Op feestjes trokken we ons altijd even terug en vertelde ze me met glinsterende ogen over haar avonturen in de Grand Canyon, de kimono die ze kreeg van de minister van Japan en de eerste keer dat ze met een vliegtuig vanaf Schiphol vertrok. Haar verhalen werden mijn inspiratiebron en tegenwoordig treed ik vol trots in haar voetsporen. Daarom vandaag een ode aan haar, reizen in stijl en natuurlijk aan de ontwikkeling van de reisindustrie. Dankzij onze opa’s, oma’s en de technologische vooruitgang kunnen jij en ik tegenwoordig alles van de wereld zien. En dat mag gevierd worden… in stijl natuurlijk!

Verschil van 100 jaar: toen Schiphol nog een vertrekhal was
De afgelopen honderd jaar is er zo ongelooflijk veel veranderd. De manier waarop we reizen is niet meer te vergelijken met vroeger. En dat niet alleen, ook als vrouw hebben we veel meer mogelijkheden gekregen om de wereld te ontdekken. Sta jij er nog wel eens bij stil hoe veel makkelijker het nu is om te reizen? Deze lijst neemt je mee naar vroeger en naar het nu.

Reizen in stijl

1. De reis op zich: van vermaak voor rijken naar plezier voor iedereen

Vroeger…
was reizen voor vermaak alleen weggelegd voor de rijken. Het kostte namelijk niet alleen veel geld, het kostte ook nog eens veel tijd. De Holland­Amerika Lijn deed er begin 1900 zo’n vijf tot zes dagen over om van Rotterdam naar Nieuw­Amsterdam te komen. Met grote hutkoffers en stijlvolle outfits gingen reizigers het avontuur tegemoet. De hutkoffer van mijn oma staat tegenwoordig in mijn huis.

Nu…
is reizen al lang niet meer voor de rijken, in Nederland is er voor bijna iedere portemonnee wel een vakantie. Ongeveer 25% van de Nederlanders gaat minimaal 2 keer per jaar op vakantie terwijl ongeveer dezelfde hoeveelheid mensen zegt helemaal niet op vakantie te gaan. Reizen kan met eigen auto (nr1 in Nederland), met bus, trein en natuurlijk met het vliegtuig. Dagelijks vertrekken en landen er bijna 1100 vliegtuigen op Schiphol en jaarlijks komen er 60 miljoen reizigers door de luchthaven. Was reiskleding vroeger feestelijk, nu wordt vooral gekozen voor comfortabel (dat mag wel iets meer in stijl wat ons betreft;)

Funfact: wist je dat we gemiddeld 16 dagen per jaar op vakantie gaan en dat vrouwen hun vakantiegeld vaker op maken aan reizen (en kleding voor op reis) van mannen. (Hou je van korting, dan kun je hier een voucher scoren om lekker los te gaan bij de See Buy Fly shops op Schiphol)

Reizen in stijl

2. Schiphol: van vertrekhal naar stijlvolle luchthaven

Vroeger…
had Schiphol 1 loods die als accommodatie voor passagiers diende. Tijdens de tweede wereldoorlog werd Schiphol diverse malen gebombardeerd waardoor het in 1945 nagenoeg onbruikbaar was geworden. Een paar maanden na de bevrijding was het weer in gebruik als luchthaven. De eerste shop op schiphol was een kapperszaak. Deze zorgde er voor dat reizers in stijl op reis konden.

Nu…
Is het een komen en gaan vanaf Schiphol. Ruim 450.000 vliegtuigen landen en vertrekken er per jaar. Dit maakt Schiphol vliegveld Nr4 van Europa. Al 8 keer kreeg Neerlands trots de onderscheiding ‘Beste vliegveld van de wereld’. Niet gek, want als ‘regelmatige vlieger’ valt me steeds weer op hoe soepel het inchecken verloopt en hoeveel je achter de paspoortcontrole kunt doen. Maar liefst 100 shops zorgen er inmiddels voor dat je je geen moment hoeft te vervelen. En dat in stijl. Ik check het liefst extra vroeg in zodat ik mezelf kan trakteren op iets nieuws:)

Funfact: wist je dat is de begin jaren van Schiphol vliegtuigen nog wel eens uit de modder getrokken moesten worden #geengrap.

3. Vliegtuigen: van uitvinding tot luxe vervoer

Vroeger…
In 1903 ontwikkeldde de gebroeders Wright het eerste vliegtuig. Vanaf dit moment zou het nog ruim tien jaar duren voor passagiers gingen betalen voor vluchten. Een traktatie voor de jetset. De oudste vliegmaatschappij die nog steeds in dienst is, in onze eigen KLM. Vanaf 1919 boden ze vluchten aan. Toen vervoerde KLM 345 passagiers per jaar. Nu is dat per vlucht:)

Nu…
Denk je er niet eens meer aan om met de boot naar Amerika te reizen. Zelfs de economie stoelen in vliegtuigen zijn uitgerust met de nieuwste snufjes en alhoewel prijsvechters zich op tickets hebben gestort, zie je ook nu dat kwaliteit nog steeds een belangrijk onderdeel van luchthavens is. De allure van vroeger is nog steeds onderdeel van het reizen #welovethat.

Funfact: wist je dat je vroeger nog in vliegtuigen mocht roken? In 1994 zijn ze begonnen met dit af te schaffen leert dit artikel in de Volkskrant.

Reizen in stijl

4. Communicatie: van air mail naar e­mail

Vroeger…
Het lijkt al weer zo lang geleden. De tijd dat je brieven stuurde. Ik herinner me nog wel dat ik aan iedere vakantie wel een penvriendin over hield. Kaarten met een kattebel werden op dag 1 verstuurd, halverwege de vakantie zocht je je heil in een telefooncel en de rest vertelde je in geur en kleur bij thuiskomst. Nog voordat blogs bestonden had ik een violawelling.waarbenjij.nu #goodoldtimes;)

Nu…
Verstuur je je laatste whatsappje vanaf de landingsbaan en weet je niet hoe snel je je vliegtuigmodus weer af moet zetten als jullie gelandt zijn. Het thuisfront volgt op Facebook en Instagram exact wat je doet en ben je dankzij je mobieltje overal bereikbaar. De wereld is onze speeltuin geworden en ik geniet er met volle teugen van. In stijl natuurlijk;)

“The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.”

Love, Vi

(Deze post is gemaakt in samenwerking met Schiphol en See Buy Fly om de ontwikkeling van de afgelopen 100 jaar te vieren.)

Reizen in stijl

Oma, 98 jaar

Reizen in stijl

Mijn reislustige oma, 100 jaar: 4 generaties, vlak voor haar laatste reis