Verplicht op reis

Ik moet even m’n hart luchten jongens. Kijk, ik snap dat we allemaal ons eigen gevechtje moeten leveren en echt niet altijd zin hebben om ons met de sh*t van een ander bezig te houden, laat staan je erin te verplaatsen. Maar het zou de wereld gewoon zoveel mooier maken als we dat af en toe wel zouden doen. Een beetje empathie, even stilstaan bij de situatie van een ander en vervolgens tot 10 tellen. Dan voorkomen we 90% van alle conflicten.

Hokjesdenken
Ik geloof dat onze hersenen zoveel prikkels binnenkrijgen dat hokjesdenken een logische manier is om die bulk informatie te verwerken. Het is alleen wel belangrijk om je hiervan bewust te zijn, zodat wanneer je ergens een mening over wil geven, je er even bij stil kunt staan. Iets van meerdere kanten bekijken en je dus in de ander verplaatsen. Dat is volgens mij precies wat er mis gaat met bijvoorbeeld het ‘vluchtelingendebat’.

Ja, maar… 
Er wordt gedacht vanuit ‘Ja, maar ik dan’. En hoewel dat misschien een logische eerste reactie is, is het hier zo belangrijk om ook even naar de andere kant te kijken. Het gaat namelijk om mensen die, net als jij en ik, een baan hadden, een huis, familie. En die dat allemaal achter laten omdat ze dat als enige keus zien. Als enige oplossing. Wat zou jij doen? En belangrijker, hoe hoop jij ontvangen te worden?

Verplicht op reis
Ik geloof dat reizen de hokjes in onze hersenen open kan breken. De landen die we op het nieuws zien krijgen ineens een gezicht. Conflictgebieden blijken ook uit ‘gewone mensen’ te bestaan en andere culturen worden meer dan alleen een bedreiging voor ‘onze normen en waarden’.

Mijn voorstel is dan ook om tussen je 18e en 24e verplicht een verre reis te maken. Hoeft geen jaren te duren hoor, gewoon een maandje van een andere cultuur snuiven lijkt me meer dan genoeg:) Want echt, reizen maakt rijker dan welke loterij dan ook.


Fiek

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

8 Reacties

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.