Op wereldreis met Christine: Alaska adventures

“Alaska is dat niet heel koud en zitten daar niet alleen maar beren?” Mijn vriendinnen verklaarden mij -een serieuze koukleum die nog nooit de wildernis in is geweest, erg is gehecht aan een douche en dat soort luxe- voor gek.

In mijn gedachte was ik al 100 keer naar Alaska afgereisd alwaar ik beren knuffelde, bergen beklom, in de wildernis hikte, met een harnas aan de gletsjers hing, met goudzoekers contact legde en met een boot van de ‘deadliest catch’ de zee op ging om mijn eigen avondeten bij elkaar te vissen. Na vele afscheidsetentjes en feest was ik klaar voor het grote avontuur!

Alaska ontdekken
Mijn vriend en ik beginnen onze wereldreis van 6 maanden in Anchorage, een stad waar 42% van de hele bevolking van heel Alaska woont en slechts 20 minuten verwijderd is van de wildernis. Anchorage is een tussenstation waar vele avonturen beginnen en dus de plek waar je je camper huurt. Na een prachtige mountainbike tour, de Tony Knowles tocht (35 km) waren wij klaar om onze camper op te halen en het ‘echte’ Alaska te ontdekken.

Alaska1

Wild life spotten
Vanuit Anchorage rijden wij naar het National Park Denali. Denali betekent in de taal van de Athabasca Indianen ‘the great one’, wat refereert aan de hoogste berg Mount McKinley (6195m). Het is een berg met een eigen wil, want 66% van de tijd staan de pieken van deze berg verborgen achter de wolken. Natuurpark Denali is een ongerept niet te bevatten, sprookjesachtig mooi en wild natuurpark met ongeveer dezelfde oppervlakte als België. Tijd om het park in te gaan en ‘wildlife’ te spotten!

In Denali leer je meteen om op te passen voor BMW, nee niet die auto, maar Bear, Moose & Wolf! Je kunt hier heel mooi hiken, met een bustour het hele park doorcrossen en beren spotten (we hebben er wel 12 in 3 dagen gezien). Als ‘toetje’ zijn wij met een vliegtuig over het National Park naar de gletsjers gevlogen (ik mocht co-pilot zijn:) om de Mount McKinley van heel dichtbij te bewonderen en om vervolgens te landen op 1 van de gletsjers.

image

Noorderlicht
Een van de avonden besluiten we te gaan wildkamperen in Denali. Midden in de nacht worden we wakker van heel veel geluid van mensen -“schat, volgens mij komt er iemand onze camper in”- en het is zo koud dat er stoom uit onze monden komt. Na alle moed bij elkaar verzameld te hebben openen we het raam. Een golvenzee van fel wit en groen licht krijgen onze ogen cadeau: om 3.00 uur zijn we klaarwakker tijdens de climax van het Noorderlicht.

Culture shock
Mijn ‘cultuurshock’ confession, ik moet wel toegeven dat ik een beetje ‘bearanoia’ ben geworden; er zijn hier zoveel beren!! Ze zijn prachtig maar het idee dat je deze tijdens het hardlopen of hiken kunt tegenkomen maakt mij onrustig. Bij elke hike moet je je vooraf registreren en aangeven hoe lang je denkt weg te blijven. Wel een veilig gevoel dat er toch een soort van controle is want bereik en wifi is hier nauwelijks. Ik val van de ene ohhhhh in de andere ahhhhh en voel mij verliefd – zowel op mijn vriend – als op dit beeldschone land.


Christine

Paklijst tip Alaska:
Zet op je inpaklijst; wandelschoenen, waterdichte kleding (jas & broek), thermo ondergoed, een warme jas, handschoenen, muts, wereldstekker en een zakmes.

 

8 Reacties

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.