Nature is calling: diep in de zee

Deze maand namen we je al mee naar de rijstvelden van Vietnam, een prachtig park in Newcastle, een ecoparadijs in Brazilië en de wilde natuur van Namibië. Vandaag gaan we het hebben over een heel ander stukje natuur, waar je zonder flinke voorbereiding niet komt, dit keer gaan we diep de zee in.

Bucketlist
Leren duiken is voor veel mensen een bucket list item; adem kunnen halen onder water terwijl je over prachtige koralen zwemt en duizenden gekleurde visjes bewondert, het heeft een grote aantrekkingskracht op veel mensen. En dus ook op mij. Toen ik acht maanden in Australië woonde kon een vakantie naar The Great Barrier Reef dan ook niet uitblijven. Vanaf Sydney vloog ik in vier uur (dat zijn nog eens afstanden) naar Cairns, om mijn PADI (Professional Association of Diving Instructors) te gaan halen.

diep in de zee foto 2

Theorie en medical exam
De eerste twee dagen van mijn training bevond ik mij in een muf klaslokaal om zoveel mogelijk theorie te stampen. En dat nemen ze in Australië echt heel erg serieus. Na het halen van je theorie certificaat volgt een uitgebreid medical exam en wanneer ik ook die binnen heb gaan we eindelijk het water in. In een speciaal zwembad met een diepte van 8 meter oefenen we diverse vaardigheden die later ook in de open zee aan bod zullen komen: je duikbril afdoen en weer op, ademhalen met de tank van jouw buddy en een noodsituatie nadoen door in een keer naar boven te zwemmen. Dit mag bij duiken normaal niet, maar het kan voorkomen dat je lucht opeens op is. In zo’n geval moet je constant je adem uitblazen en naar boven zwemmen – je longen kunnen anders scheuren. Duiken is niet zonder risico’s dus je PADI halen bij een erkende duikschool is een aanrader.

diep in de zee foto 4

De eerste keer
Na drie dagen theorie en oefenen in het zwembad was het eindelijk zo ver. We gingen drie dagen aan boord van een boot om de laatste oefeningen in de zee te doen en onze eerste duiken als certified divers te maken. De eerste keer dat ik me naar de bodem liet zakken vond ik het ontzettend eng. Het voelt zo onnatuurlijk om zo diep de zee in te gaan en te vertrouwen op de luchttank die op je rug zit. Door heel rustig door te blijven ademen lukte het me om te ontspannen en al gauw was ik als een vis in het water ;)

Diep in de zee foto 1

diep in de zee foto 5

Alice in Waterland
Na de laatste oefeningen onder water kregen we terug aan board onze PADI pas. Nu mochten mijn buddy en ik samen het water in. En dat is niets minder dan magisch. De stilte onder water, de duizenden gekleurde visjes en het prachtige koraal: ik voelde me net Alice in Wonderland. Na mijn PADI in Australië gehaald te hebben dook ik nog in Vietnam, Maleisië en op Gili Air. Iedere eerste keer dat ik met een back roll van de boot afrol blijft het even spannend, maar eenmaal geleerd is duiken net als fietsen, je verleert het niet.

Can’t wait! 
Leren duiken is even een investering maar eentje die zo de moeite waard is. Schilpadden die langs je heen zwemmen (het ziet eruit alsof ze vliegen), Nemo in het echt bewonderen en de eerste keer dat je een reef tip shark voorbij ziet zwemmen: onvergetelijk. Ik kan niet wachten tot ik weer het water in mag. Eenmaal voorbij het eerste ongemak van onder water ademen is het vooral iets waar ik heel zen van word.

Heb jij wel eens gedoken?


Lin

En check vooral ook mijn eigen blog, Dailylin

6 Reacties

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.