A myanmar guide #3 | Inle Lake

Wat je moet weten van bussen in Myanmar is dat ze mega koud zijn. Terwijl het buiten gemakkelijk 45 graden is blaast de airco in de bus op volle toeren. Sleeperbussen, zogenaamde VIP bussen, zijn heel comfortabel om mee te reizen. Je krijgt een maaltijd, dekens en je stoel kan helemaal plat, ideaal en goedkoop. De iets minder luxe bussen zijn ook een hele belevenis. Hier zitten vooral locals in en deze bus is afgeladen. In het gangpad kunnen ook nog stoeltjes opengeklapt worden. Tabak kauwen is heel normaal, dus reken erop dat er best iemand naast je om de zoveel minuten in een zakje rochelt. Ook gaat het licht niet uit en knallen er Birmese versie’s van Celine Dion liedjes keihard uit de speakers. Keihard en dus ook ’s nachts. Met zo’n bus gingen wij van Bagan naar Inle Lake.

In plaats van met de bus zou je ook heel gemakkelijk van Bagan naar Inle Lake kunnen vliegen. Dit kost natuurlijk wel iets meer dan een buskaartje van rond de 15 dollar.

Floating gardens en huizen op bamboopalen De inle lakese vissers Badderende buffalo's

Water
Inle Lake is het tegenovergestelde van Bagan. De huizen zijn hier gebouwd op bamboo palen in het water en staat bekend om de floating gardens. Het enorme meer is grotendeels begroeid met tomaten, bloemkool, komkommer, aubergines en dergelijken. De Inle Lakers roeien met bootjes over het water om te vissen of om hun landbouw te verkopen op de lokale marktjes. Wat bijzonder aan het varen is, is dat de vissers met hun voeten roeien. De mannen staan dus op één been op de boot en roeien met de andere.

Catlovers
Mocht je een catlover zijn, zoals ik en denken dat het een leuk idee is om een bezoekje te brengen aan de Jumping Cat Monestar. Waar volgens de lonely planet en andere reisgidsen monniken hun katten door hoepels hebben leren springen. Doe geen moeite om het te vinden. Dit schijnt al jaren niet meer te bestaan. Iets wat je wel zeker moet doen in Inle Lake is dag met een bootje over het meer varen en onderweg allerlei dorpjes, oude pagoda’s en marktjes bezoeken.

Nyaungshwe
Wij verbleven in het dorpje Nyaungshwe, door de bus kwamen we daar midden in de nacht aan en hadden we nog geen hostel gepland. Bij de bus werden we al opgewacht door fietstaxi’s met enorme laadbakken, wat perfect was, want Inle Lake is een toeristisch plekje. Midden in de nacht bracht deze jongen ons naar vier hostels voor we uiteindelijk een kamer vonden bij Remember Inn. Nyaungshwe is zelf niet een heel bijzonder dorpje, er is wel een leuke lokale markt waar de kitcherigste items worden verkocht. Waar ik zelf niet ben geweest maar wat ik van andere hoorden is dat The Red Mountain winery zeker een bezoekje waard is. Huur een fiets en fiets naar de vinyard om een hele dag alle wijn te proeven.

Ook in dit dorp is alles na een uurtje of 21.00 dicht. Maar, er is één “bar” die open blijft voor toeristen waar de eigenaar killer Mojito’s voor zijn gasten maakt en rustig met zijn vrouw in pyjama wacht tot iedereen genoeg heeft gehad.

Dit kom je onderweg tegen Mensen onderweg t zie je ook onderweg DSC_3657 Ook deze vrouwen maar heel vaak zie je gewoon niemand totaal niemand

Trektocht
Ons leek het leuk om een dagje te gaan trekken. Er zijn verschillende trektochten door de bergen van Inle Lake waarbij je echt de rimboe in duikt, deze tochten duren minimal twee dagen tot ongeveer een week. Hierbij slaap je ook in de buitenlucht. Omdat wij te weinig tijd hebben, hebben we een toer geregeld van een dag. Met een gids ga je dan het landschap in waar je stammen tegenkomt die niet vaak Europeanen tegenkomen. Dit is wel echt een aanrader. We zien buffels gewassen worden, mensen die midden in het bos rieten manden maken, allerlei boerderijtjes en kleine nederzettingen, ossen die karren trekken, oude vrouwtjes die sigaren rollen. Iedereen is super vriendelijk en we worden regelmatig uitgenodigd door de dorpelingen voor een kopje thee. Wel is deze tocht echt killing als je geen voorbereide wandelaar bent. Op een paar All Startjes in de brandende zon en een hitte van 35 graden+ zo’n veertig kilometer afleggen vergt wat doorzettingsvermogen, maar het is absoluut één van de high lights van deze reis geweest.

Strong body
Heb je langer de tijd in Inle Lake dan zou ik een langere trek zeker aanraden. Als je alleen reist misschien niet. Wij waren twee meisjes met twee mannelijke gidsen die amper Engels spraken maar boven op de berg in de middle of nowhere toch teksten als “Words cannot describe my feelings for you” kwamen. Dat plus het feit dat ze op een gegeven moment de weg kwijt waren en er geen netwerk is dus je telefoon niet werkt is toch niet helemaal geruststellend. Halverwege de trektocht is er een lunch, deze is in een dorpje bij een vrouwtje thuis, die letterlijk alles uit de kast haalt voor haar gasten. Reken er wel op dat de hele familie in gradaties langskomt om je te bekijken. De wandeling duurde uiteindelijk ongeveer zo’n 12 uur en onze gidsen waren niet bepaald goed in Engels, wat ook een hele ervaring was. Wanneer wij vroegen of we nog meer bergen moesten beklimmen zeiden de mannen simpelweg “you’re body is strong”. Weten we dat ook weer…


Jasmijn

En volg mijn avonturen op Instagram

3 Reacties

  • eva schreef:

    Leuk artikel! Inle Lake is echt magisch. Als je er langer bent is Pindaya buddha Cave ook heel bijzonder. Een grot met duizende beelden. Met shared taxi iets meer als 2 uurtjes rijden

  • newsfromNOMADS schreef:

    Leuk om weer wat te lezen over Myanmar, vooral de opmerkingen van die gidsen zijn echt goud waard! Wel weer iets om niet te vergeten!

  • Yvonne schreef:

    Blijkbaar gaat het hard in Myanmar. In 2008 waren die VIP-bussen of aircobussen er niet. Het was al hobbelend stof happen. Vandaar dat we de lange rit naar Inle Lake geskipt hadden. Een volgende keer wil ik deze plek toch zeker ook zien, leuk alvast even mee te lezen/gluren naar de plaatjes.

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.