A Myanmar guide #1| Mandalay & some must knows

Voor een reis naar Myanmar moet je de nodige voorbereidingen treffen. Als je zo’n ongeorganiseerde reiziger bent als ik kom je er waarschijnlijk twee dagen voor vertrek achter dat je je had moeten laten inenten voor buiktyfus. Ook moet je vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A hebben. Daarnaast heb je een visum nodig voor Myanmar, deze is 28 dagen geldig, langer in het lang blijven is niet mogelijk. Het is aan te raden om van tevoren een visum te regelen, omdat een visum bij aankomst bijna niet te doen is. Het is niet mogelijk om direct op Myanmar te vliegen. Via Bangkok is het ongeveer 1,5 uur vliegen naar Mandalay of Yangon.

Mandalay palace

Boot U Beins brigde copy

ALGEMENE INFO
Onze reis door Myanmar begint in Mandalay. Vanaf het vliegveld in Mandalay is het ongeveer nog een uurtje met de bus om in het centrum aan te komen. Daarna is het het makkelijkste om één van de motortaxi’s te pakken die je met backpack en al naar je hostel brengen. De beste reistijd naar dit land is van oktober tot januari. Uiteraard ging ik in april en mei. Dat is prima, alleen kan de temperatuur dan oplopen tot ver boven de 40 graden. Sowieso zijn er in Myanmar al bijna geen toeristen en tijdens dit ‘hot season’ zijn ze er al helemaal niet en zijn de hostels goedkoop en leeg. Zo betaal je per kamer met airco (redelijk noodzakelijk) ongeveer 7,50 tot 12,50 per persoon per nacht. Eten is mega goedkoop, voor maximaal 1,5 euro per maaltijd kun je jezelf helemaal vol eten en drinken.

Wifi
Doordat Myanmar zich razendsnel ontwikkelt is zelfs de meest up-to-date lonely planet al op veel punten achterhaald. Zo is er in letterlijk elk hostel wifi. Netwerk is een ander verhaal, er is bijna nooit bereik, maar in het hostel kun je naar hartenlust Instagrammen, Whatsappen en Tinderen.

Engels
Ondanks die snelle ontwikkeling is er nog weinig ‘bedacht’ voor de toeristen. Mensen spreken daarentegen wel veelal een klein woordje Engels ook al gaan de meeste kinderen maar tot hun achtste naar school. Engels hebben ze zichzelf aangeleerd, voornamelijk door het veel te spreken. Iedereen probeert daarom ook een gesprekje met je aan te knopen om meer te leren. De Birmese zijn ontzettend vriendelijke mensen en als twee meisjes met een backpack is het een veilig land om doorheen te reizen.

Food
Eten doe je gewoon op straat waar op hoeken vaak restaurantjes te vinden zijn. Er is niet echt één Birmese keuken, verwacht curry’s, noodles, kip, vis en pittig eten. Voor mensen met een notenallergie: De Birmese zijn trots op hun pinda’s en verwerken deze het liefst overal in. Dus, ook als je zegt allergisch te zijn. Want zo redeneren de Birmesen “pinda’s zijn gastvrij en notenolie daar kan je toch niet ziek van worden?”

Eten op straat

U beins bridge

Party
Myanmar laat zich niet omschrijven als partyland. Rond een uurtje of negen zijn de meeste restaurantjes dicht en cafe’s en barretjes zijn er niet echt. Ook wordt er naast het Birmese bier nauwelijks alcohol geserveerd. De enige plek waar wij een bar vonden was in Inle Lake, waar ook meteen alle 6 toeristen die de stad op dat moment onderdak bood toeristen waren. Deze man schonk Mojito’s tot een uurtje of half 12, maar waarschijnlijk gewoon tot de laatste toerist het drinken opgaf.

MUST DO – VISIT THE CITY
Een must-do in Mandalay is het bezoeken van de drie steden. Amarapura, Inwa en Sagaing. Per motortaxi, Riksja of comfortabeler per gewone taxi. Neem wel altijd een sarong oid dergelijks mee wat pagoda’s, tempels en dergelijken kom je met schoenen en met een korte broek niet in. In Amarapura “City of Immortality” is vooral de monastery de moeite waard, het is één van de grootste in Myanmar en elke ochtend om 11 uur staat het hele monnikendorp in de rij voor hun enige dagelijkse maaltijd. Een wandeling over U Bein’s bridge, terug met een bootje en dan met een koets door Sagaing. Er zijn zoveel pagoda’s, tempels en buddha’s in Myanmar die op zo’n eerste dag nog allemaal even interessant en bijzonder lijken, maar al snel weet je niet meer waar en hoe je wat gezien hebt.

Sagaing3 Sagaing

Mandalay hill
Ook leuk is het om Mandalay hill op te klimmen en daar de zonsondergang te zien. Minder leuk is het om dat te doen als het 40 graden is. Deze klim van trappen doe je op blote voeten, waarbij je regelmatig op uitgetufte zonnebloempitjes trapt, in hondenplas of erger en je bij de eerste tien treden al heftiger zweet dan tijdens een gemiddelde hot yoga les. Maar, ik raad deze weg zeker aan. Onderweg kom je de meest fantastische gigantische gouden beelden en tempels tegen, maar ook monniken, pelgrims, nonnen, palmlezers, apen en souvenirverkopers die daar ook wonen. De klim duurt ongeveer 45 minuten, maar je kunt jezelf ook gewoon naar boven laten brengen met een taxi, minder zweterig, minder avontuur.

Mandalay Palace
Mandalay Palace is het paleis dat gebouwd werd door Koning Mindon Min. Heftig is de entree van dit complex waar heel zwaar bewaakte mannen de bezoekers streng controleren. Vanaf de watchtower heb je prachtig uitzicht over het hele paleis, maar zoals veel in Myanmar wordt er geen rekening gehouden met toeristen. Verwacht dus losse planken en halfvergane treden. Leuk is te zien hoe de koning hier met zijn harem woonde.

Ook leuk is om even bij een gold leaf shop te stoppen. Daar slaan mannen de hele dag op klompjes goud totdat deze flinterdun zijn geworden. Birmese bezoekers kopen deze om die vervolgens op heilige Buddha beelden in de tempel te plakken.

Icecream
En als je dan toch zo loopt te zweten, trakteer jezelf dan even op een raar ijsje bij de Nylon Ice Cream bar, hotspot onder de locals. Voor degene met een zwakke maag is het misschien even slikken aangezien het ijs ter plekke op straat in kleine stukjes wordt gehakt. Maar, er zijn 100 verschillende soorten fantastisch kleurrijke ijsjes in gekke smaken en rare gelei’s.


Jasmijn

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

3 Reacties

  • Tanja schreef:

    Mandalay is niet de hoofdstad van Myanmar..

  • Elsbeth schreef:

    Heel leuk om iets te lezen over Myanmar! Ik had begrepen dat het toerisme enorm was toegenomen, maar dat valt dus wel mee? :) Ik was er in 2011 en kijk er nog steeds met een warm gevoel naar terug. Na bijna 3 weken terugkeren in BKK was een vreemde ervaring: alles was zó modern! ;) Leuke schrijfstijl ook, keep up the good work!

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.