Leeuwarden | 8 x Friese Food adventures

Foodies opgelet! Heb je zin in een weekendje fijnproeven in eigen land, in een prachtige stad? Dan is Leeuwarden ‘the place to be’. Why? Ze zijn dit jaar hoofdstad van de smaak en die naam willen ze natuurlijk eer aan doen. En eerlijk is eerlijk, in deze regio hebben ze koken met lokale producten tot kunst verheven! Vergeten groenten, Lost Animals en Kookkunstenaar Willem Schaafsma: Leeuwarden has it all. Vandaag deel ik de leukste ‘local food adventures’ met je.

Hoofdstad van de Smaak
Een jaar lang staan regioproducten en hun producenten uit de noordelijke provincie in de spotlights. Dit gebeurt tijdens zowel bestaande als nieuwe evenementen waarbij de regionale gastronomie een belangrijke rol speelt. In de zogenoemde Smaakkalender die voor 2015 is gemaakt prijken festiviteiten als het Smaakparadijs in het Natuurmuseum Fryslân, de Sneinspicknick op Moeder- en Vaderdag en het culinaire festival Smûk & Smikkel in voormalig gevangenis de Blokhuispoort. Friese ‘smaakmakers’ zoals de talentvolle kok Jan Smink en Frieslands Meest Markante Horecaondernemer Willem Schaafsma dragen bovendien hun steentje bij door de Friese gastronomie prominenter op de (menu)kaart te zetten.

Friese Food adventures to remember this summer:

Leeuwarden1

MEI
# Sweet Memmedei-Picknick
What’s so cool about it: Wie een woordje Fries spreekt weet dat Mem de Friesche benamling van moeder/mama is. Een moederdag picknick dus: how cute! Het is een combinatie van een fietstocht met een goed gevulde lunch mand als beloning. Vol streekproducten natuurlijk. Yumm:)
Wanneer: 10 mei moederdag
Waar: tickets zijn online te koop

# Smûk & Smikkel
What’s so cool about it: Dit culinaire festival vindt op een wel heel bijzondere plek plaats! Namelijk een voormalige gevangenis.
Wanneer: Op 24 en 25 mei
Waar: in Leeuwardens voormalige gevangenis de Blokhuispoort.

Leeuwarden2

JUNI
# De Culinaire Verleiding
What’s so cool about it: Dit is een food & music festival. What more does a person need? Culinaire hoogstandjes met fijne deuntjes in een prachtige omgeving. Wij zijn om:)
Wanneer: Op 13 en 14 juni
Waar: De Historische Prinsentuin in Leeuwarden

# Pink Food & Tastings
What’s so cool about it: amuses, vijf gangen, bijpassende wijnen en dat met roze accenten. Als dat geen match made in Girls Heaven is!
Wanneer: 25 juni
Waar: Restaurant van Buren van Oranje

Leeuwarden3

JULI
# Welcome to the Village
What’s so cool about it: dit is echt met een hoofdletter E! Geen blabla marketingverhaaltje, gewoon Echt een goed idee van een groep freelancers met liefde voor eerlijk eten en fijne muziek. Met meer dan 80 bands en DJs (waaronder Typhoon) hebben deze liefhebbers goed in handen.
Wanneer: 17 – 19 Juli
Waar: Recreatiegebied de Groene Ster

# WijnSpijs wandeling Leeuwarden
What’s so cool about it: fit is de perfecte manner om een stad te verkennen en je smaakpapillen te verwennen. Niet voor niets was ons GirlsLove2Travel Bloggersevent 2014 een WijnSpijs wandeling. You want this!
Wanneer: 26 juli
Waar: all over the place. De wandeling leidt je van restaurant naar restaurant met steeds een mooie wijn en een fijn gerecht.

Schermafbeelding 2015-05-06 om 22.02.27

HELE JAAR DOOR
Friese Food Tour van WEareGRUTSK,
What’s so cool about it: Deze tour brengt je langs de meest authentieke culinaire adresjes van Leeuwarden en trakteert je op locale specialiteiten zoals sûkerbôle en Beerenburg. Wie wil dat nou niet? *hips*
Wanneer: Yayyy! Deze culinaire ontdekkingstocht kun je het hele jaar in Leeuwarden doen:)
Waar: all over the place!

# Bezoek Boer Bart 
What’s so cool about it: Boer Bart (30) is niet zo maar een boer, dit is een boer die zo bevlogen over zijn boerderij, zijn dieren en producten praat dat je aan zijn lippen hangt. De liefde voor eerlijk eten zorgt voor een prachtig bedrijf. Met gaten in zijn schoenen, dat dan weer wel want makkelijk is het niet om het als boer over een andere boeg te gooien. Toch geloof ik dat zijn passie alles gaat overwinnen. Bezoek zijn site, lees wat hij doet en als het kan… koop een kalfje! Ik ben op dit prachtige mens:)
Wanneer: wanneer je maar wil
Waar: Leeuwarden natuurlijk!

Ben jij al in deze prachtige stad geweest?


Vi

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter