Fotografietips met een telefoon

Met hoeveel foto’s kom jij thuis na een reisje? Hoe kort of lang de reis ook is, een paar honderd haal ik echt wel. En op een echte vakantie reikt dat nummer in de 1000en. Zowel m’n Nikon als m’n telefoon worden vol geschoten. Nu heb ik dus zo’n mooie camera en ik weet ook wel dat die de beste plaatjes schiet, maar hij is zo zwaar. Ik heb (te) vaak geen zin om dat ding mee te slepen. De meeste foto’s neem ik dus ook met m’n telefoon. Die heeft een stuk minder opties en dat maakt het des te belangrijker om goed op te letten. Want vaak is een goede foto van veel meer afhankelijk dan het materiaal.

Maar hoe neem je nou een goede foto. In Rome kreeg ik een korte masterclass van Oliver Astrologo. Een grote Instagram fotograaf die heel handig is in telefoon fotografie. Zijn fotografietips met een telefoon heb ik hier even voor je op een rijtje gezet.

Fotografietips met een telefoon

#1 Tap before you click | Fotografietips met een telefoon 
Een telefoon heeft natuurlijk niet de focus mogelijkheden van een goede spiegelreflex, maar dat betekent niet dat je er helemaal geen aandacht aan hoeft te besteden. Door op het onderwerp te klikken focust je camera automatisch daarop. En soms is het juist beter om op de omgeving te focussen (met veel licht bijvoorbeeld).

#2 Guide your eyes | Fotografietips met een telefoon 
Elke foto heeft een onderwerp. Door die op een slimme manier in je foto te positioneren trek je alle aandacht daar naartoe. Door het onderwerp in het midden te zetten bijvoorbeeld, maar dit hoeft niet altijd. Je kunt door de omgeving goed te gebruiken heel mooi de aandacht trekken.

#3 Play with light | Fotografietips met een telefoon 
Het mooiste natuurlijke licht vind net na zonsopkomst en net voor zonsondergang. Licht vanuit een raam is zachter, wat ook een mooi effect geeft. Je kunt met lichtinval ook heel speelse foto’s maken. Door hekjes of plafonds met gaatjes komen hele bijzondere vormen.

#4 Moments not poses | Fotografietips met een telefoon 
Met z’n 3en op een rijtje voor de Eiffeltoren is natuurlijk een foto die we allemaal moeten maken, maar vaak is een spontaan moment veel mooier om vast te leggen. 2 kinderen die helemaal opgaan in hun spel, een oud dametje dat toevallig voorbij komt of je liefde die geniet van een kop koffie. Check Vi’s foto’s uit Gambia voor het beste voorbeeld! 

20151015_114054

#5 Keep it clean | Fotografietips met een telefoon 
Zorg ervoor dat de achtergrond van je foto niet afleidt. Hou het rustig zodat de aandacht (again, die aandacht) echt is waar jij hem wil hebben.

#6 Keep it real | Fotografietips met een telefoon 
We kunnen onze foto’s tegenwoordig op alle mogelijke manieren bewerken. Met Photoshop en apps als FaceTune kun je je hele uiterlijk veranderen en ook de kleuren kunnen eindeloos worden aangepast. Soms is dit goed, maar het is wel belangrijk om het geloofwaardig te houden. Schijnt overigens ook meer likes op te leveren. Just so you know;)

#7 Be original | Fotografietips met een telefoon 
Zonsondergangen, stranden, smoothies. Allemaal heel verleidelijke foto momenten die van zichzelf eigenlijk altijd al wel mooi worden. Maar het is veel uitdagender (en knapper) om iets wat normaal als lelijk wordt bestempeld mooi vast te leggen.

#8 Follow the rules of composition (and break them) | Fotografietips met een telefoon 
Er zijn bepaalde regeltjes en handigheidjes die elke foto beter maken. Het volgen van de horizon bijvoorbeeld. Niets storender dan een scheve foto. Maar ook het volgen van de lijnen van de weg of het onderwerp juist niet in het midden plaatsen zijn van die slimme trucs die je foto een upgrade geven.

#9 Clean the lens | Fotografietips met een telefoon 
Jep, ook op je telefoon. Vaak zit ie gewoon los in je zak of tas en ga je er ook nog tientallen keren met je vingers langs. Dikke kans dat de lens een beetje vettig is. Voor elke foto even langs je trui halen doet wonderen voor de scherpte.


Fiek

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter