Foodadventures in Stavanger: it’s in their nature!

Stavangerhead

Als ik mijn ogen even sluit, ben ik er weer: de pittoreske Noorse havenstad Stavanger. Pas slenterde ik door de schattige straatjes, bewonderde de historische houten huizen en genoot van de ongekend mooie fjorden. Deze plek, die ooit floreerde dankzij de visserij en het inblikken van sardines, staat nu bekend om haar goddelijke keuken. Niet gek natuurlijk want hier vind je de verste vis en de schoonste natuur. Het beste van twee werelden. Meet Stavanger!

Stavanger3-1

International food by local heroes
Wie in Stavanger is merkt het gelijk. Het draait hier om kwaliteit en lokale producten (grappig detail dat bijna alle site van restaurants, farms en festivals alleen in het Noors zijn:). Met de grootste zorg wordt alles omgetoverd in de mooiste gezonde maaltijden. Koks uit alle uithoeken van het land komen hier samen om stukjes van hun regio terug te laten komen in gerechten. Met de mooiste smaken tot gevolg. Om je vingers bij af te likken.

Celebrating good food 
Het beste moment om een stad -die bekend staat om haar smaakvolle keuken- te verkennen, is natuurlijk tijdens het jaarlijkse food festival. Ieder jaar trekken zo’n 200.000 Noren en toeristen er op uit om de fijnste gerechten van lokale ondernemers te proberen. En dit jaar was ook ik van de partij. De perfecte plek om locals te vragen naar hun favoriete bezigheden in en om Stavanger. Are you ready?

What to do in (and around) Stavanger?
Wanneer je bewoners naar hun favoriete plekken vraagt, raken ze er niet over uitgepraat. Ze houden van hun regio. Het was dan ook totaal niet moeilijk om een lijst met ‘Stavanger aanraders’ op te stellen. Aangeraden door locals, grotendeels uitgeprobeerd door mij;)

Stavanger3-5

#1 Visit Gladmat Festival
Hier is iedereen het over eens. Bezoek Gladmat! Het festival is midden in het centrum van Stavanger. Rondom de haven. Het is open voor iedereen (geen entree) en je kunt eten naar hartelust. Voor het eten betaal je dan natuurlijk wel. Er zijn shows van bekende koks (meestal in het Noors, maar aangezien ze er net zo lekker uit zien als dat ze koken, doet de taal er ineens aanzienlijk minder toe;) en de aanwezige lokale ondernemers vertellen je in geur en kleur over hun producten: Chocola, kaas, bijzondere restaurants, it’s all there. Big Like!

#2 Go on a food safari
Alleen de naam al maakt me fan. Dit ‘food’ avontuur kun je het hele jaar door doen en brengt je bij verschillende restaurants met verschillende gerechten en bijpassende wijnen. De perfecte manier om een stad en een cultuur te leren kennen. Via de keuken:) De tour duurt zo’n 3 uur. Warning: de kans dat je tipsy terug komt is zeer waarschijnlijk.

Stavanger3-2

#3 Have your cultural moment @ Norwegian Canning Museum
Dit is leuk, leerzaam én lekker tegelijk. Laat je meevoeren door een stukje geschiedenis in deze voormalige fabriek. Hier werden sardientjes bewerkt en in tinnen blikjes gedaan. En mocht je besluiten hier heen te gaan, zorg dan dat de beste ‘museum tour guide’ van de stad je begeleidt. Piers Crocker (helemaal onder aan de lijst in deze link) laat -door zijn leuke manier van vertellen- de fabriek weer tot leven komen! De sardines -vooral de spicy ones- zijn trouwens heerlijk:)

Stavanger3-3

#4 Lunch @ Fisketorget Restaurant
Hier heb ik een lekkerste vissoep van mijn leven gegeten. Op aanraden van de medewerkers, and they were right. Wat ik opvallend vond was dat het team super jong was, onder leiding van een eveneens super jonge chef. Prachtig om ze in actie te zien en de vis… potverdikkie wat lekker! Tip: probeer de haring met akefitt (alcohol), local dish en ‘sooooooo good’:)

#5 Go surfing (or just enjoy the sea:) @ Bore
Say what?! Surfen in Noorwegen? Ik wist oprecht niet dat het kon. Verschillende locals noemde het strand als lievelingsplek. Dat blijkt binnen handbereik te liggen en is perfect voor watersporten. Waar wachten we nog op? Let’s go!

Stavanger3-6

#6 Eat @ Tango
Zelden heb ik zo verfijnd gegeten als hier. Mooie porties, fantastisch uitgebalanceerde smaken en prachtig opgemaakt. Bij ieder gerecht een bijpassende wijn. Ja, dit is pure verwennerij. In het totaal heb ik 8 (!!!) gangen gegeten en stuk voor stuk waren ze zalig. Tip: op zaterdag hebben ze hier ieder weekend ‘Champagne brunch’ waar alleen vrouwen komen. En alsof het nog niet genoeg is hebben ze 7 dagen per week een andere menukaart. Yayy:) Dit. Wil. Je! #TakeMeBack

Stavanger3-8

#7 Climb Preikestolen
Met al dat ge-eet moet er natuurlijk ook gesport worden;) Dit is best een pittige klim. Je doet er al gauw zo’n vier uur over (retourtje). Een andere optie dan te wandelen is er niet dus wie wil genieten van één van de mooiste Fjord-uitzichten van Noorwegen, heeft geen andere keus dan de klim te wagen. Onderweg kun je in een meer afkoelen en wil je wildcamperen, het mag gewoon in Noorwegen! Tip (van onze fantastische gids Cees Apon (NL): ga wat later op de middag omhoog, dan kom je onderweg wel veel afdalende touristen tegen maar sta je boven bijna in je eentje.

Stavanger3-7

#8 Have a colorful coffee @ Øvre Holmegate (street)
Deze straat wordt ook wel de ‘Notting Hill’ van Stavanger genoemd en inderdaad, het is net zo’n vrolijk straatje als de Engelse variant. Er zitten diverse koffie en lunch zaakjes. Heerlijk om wakker te worden of even bij te komen terwijl je lekker mensen kijkt.

Stavanger3-9

#9 Go to local farmers
In deze regio willen mensen weten waar hun eten vandaan komt. Daar wordt door lokale farmers op ingespeeld door hun boerderij openstellen en bijvoorbeeld een shop te openen. Huisgemaakte jams, verse tomatensoep of een rondleiding krijgen, het kan allemaal. Ik bezocht een schapen / koeienfarm (Hodne Gård in Hennesøy) en tomatenfarm Hanasan Gård. Zo bijzonder om te leren waar de producten die we de avond er voor gegeten hadden vandaan kwamen. Dit kan ik iedereen aanraden.

Wat zou jij als eerste gaan doen in Stavanger?


Vi

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

3 Reacties

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.