Music & travel | Detroit

We hebben haar al aan je voorgesteld, maar voor de zekerheid: Meet Masha, een muzikaal wonder met één droom. Naar musical heaven Nashville, om zich te omringen met inspiratie. En ze gaat hem waarmaken! Om te beginnen vertrekt ze binnenkort naar Canada. Om vervolgens misschien wel in de stad van haar dromen te eindigen. Op GirlsLove2Travel deelt ze iedere maand een muzikaal verhaal gebaseerd op haar favoriete muziek. Ze nam ons eerder al mee naar Nashville en Memphis en nu is het tijd voor Detroit. 

 

‘Time changes things’ van The Supremes schalt door m’n speakers, terwijl ik op zoek ben naar een titel voor deze blog over ‘Motor City’, Detroit (Michigan). Toepasselijk, want van de stad die zich ooit een van de vijf rijkste steden van Amerika mocht noemen en het kloppende hart van de auto- industrie was, is niet veel meer over. In de jaren vijftig piekte het inwonersaantal tot bijna twee miljoen, waar er in 2013 nog maar een kleine 700.000 van over waren. Het is een geschiedenis rijke stad waarvan de vergane glorie overal zichtbaar is. Maar er is één ding dat tegelijk met de ondergang van Detroit opkwam en de wereld voor zich won: Motown. Het is dè plek waaronder andere The Supremes, The Temptations, The Jackson 5, Stevie Wonder en Marvin Gaye grootheden werden.

detroit 6 detroit 5

Detroit is met stip de meest intrigerende stad waar ik ooit ben geweest. Nergens heb ik economische ongelijkheid zo duidelijk naar voren zien komen. De eerste indruk van downtown Detroit is rustig en normaal. Charmante straatmuzikanten rappen of zingen R’nB-achtige nummers met prachtige soulvolle stemmen. Na een aantal flinke stukken Chicago style pizza weggewerkt te hebben bij PizzaPapalis in Greektown (de aanrader van je leven voor de pizza fans onder ons), stap ik in de ‘People Mover’, een treintje die een rondje van zo’n vijf kilometer door het centrum (downtown) rijdt.

Je krijgt pas echt een goede indruk van de stad als je in de buitenwijken in gaat. Het is aan te raden om iemand mee te nemen die weet waar het wel en niet vertrouwd is om rond te rijden. Intussen houd je de autodeuren op slot en de ramen dicht. Rijd je een gevaarlijke wijk in, dan is de kans groot dat je door de politie de wijk uit wordt geëscorteerd. Er zijn wegen waar je voor een stoplicht flink wat ruimte tussen jouw auto en je voorganger dient te bewaren, zodat je meteen weg kunt rijden als er iemand op je auto af komt lopen. Inderdaad, het klinkt niet erg aanlokkelijk voor een tripje sightseeing, maar met mijn vreemde sterke voorliefde voor verlaten gebouwen, en de bovenstaande veiligheidsmaatregelen in acht nemend, ga ik op pad.

detroit 3 detroit 1

Na de economische topjaren van de jaren vijftig, ging het snel bergafwaarts met Detroit. De oliecrisis sloeg toe en wegens een gebrek aan innovatie, was de concurrentie vanuit het buitenland waar de technologie wèl verbeterde niet meer bij te benen. Werkloosheid ontstond en de vele arbeiders die tijdens de economische bloei huizen hadden gekocht, konden de kosten ervan niet meer opbrengen. Het was het begin van de massale leegstand, die werd verergerd door de stijgende criminaliteit, vele onopgeloste moorden en de ‘Detroit (race) riots’ in de jaren zestig.

Anno 2016, drie jaar nadat de stad zelfs failliet werd verklaard, zijn grote delen van wijken afgebrand. Met open mond aanschouw ik ontelbare afgebroken en zwartgeblakerde huizen, die ooit prachtig moeten zijn geweest. Ik laat me vertellen dat mensen de branden stichten uit verveling, overlast van junks die de huizen bezetten of “simpelweg” vanwege de mislukte productie van drugs. Het is een andere wereld. De huizen die nog overeind staan tussen de ruïnes worden beveiligd door tralies. Maar wat me ook opvalt is dat kunst er voor sommigen een manier van overleven is. Het ‘Heidelberg Project’ is er een goed voorbeeld van. Kunstenaar en tevens de oprichter van het project, Tyree Guyton, gebruikt alledaagse achtergelaten producten om een kleurrijke straat te creëren. Het is een op zijn zachtst gezegd een bizar gezicht. Honderden poppen, speelgoedwagens, tv’s en knuffels vullen de kapotte funderingen van de afgebrande huizen. De huizen die er nog staan zijn net zo kleurrijk en een geel huis dient als gastenboek. Guyton ziet het als symbolische kunst die hij samen met de kinderen vanuit de community maakt, om ze naar eigen zeggen, van de criminele straat te houden.

Tijdens de tocht stuit ik ook op een stoet Hollywood wagens, die in het verlaten Michigan Central Station een grote productie aan het filmen zijn, wat er niet ongewoon is. Maar inmiddels ben ik toe aan een nieuw gezicht. We rijden zo’n drie kilometer verder en ineens staan we in de rijkste buurt die ik ooit gezien heb. De kasten van huizen en perfect onderhouden tuinen en opritten zorgen voor een nieuwe cultuurshock. Dat deze tegenstrijdigheid mogelijk is in dezelfde stad maakt me opnieuw sprakeloos en treurig.

detroit 8 detroit 4

Om weer met beide benen op de grond te kunnen staan, vraag ik de gids of we snel kunnen doorrijden naar Hitsville U.S.A., de naam van het eerste kantoor van Motown Records, dat in 1959 werd opgericht. Al gauw sta ik op de plek waar oprichter Berry Gordy geschiedenis schreef met hits als ‘I want you back’ van The Jackson 5, ‘What’s going on’ van Marvin Gaye en vele anderen. Naast dat Motown een nieuw genre was dat hedendaagse muziek nog steeds beïnvloed, had het nog een andere belangrijke rol. Het stond voor (raciale) gelijkheid en het bracht mensen samen. Het was bovendien een school voor performers met een minder bevoorrechte achtergrond, zoals bijvoorbeeld Diana Ross. De geschiedenis van Het platenlabel wordt tijdens de rondleiding van ongeveer een uur goed samengevat. Als je weer naar buiten loopt, heb je het gevoel dat je deel uitmaakte van iets bijzonders: Motown.

Detroit swept me off my feet. Ik kan het niet anders omschrijven. Alle indrukken die ik kreeg zijn lastig samen te vatten, want het zijn er zoveel. Dus krijg je de kans, ga er vooral heen, al is het maar voor een dag. Het zet je aan het denken en tegelijkertijd krijg je enorme waardering voor de muziek, kunst en iedereen die zich er vestigt om de stad weer de goede kant op te sturen.


Masha

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

1 Reactie

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.