De Pantanal | het grootste moeras ter wereld

De Amazone heeft de naam, maar als je echt veel wil zien is de Pantanal in Brazilië een veel betere plek om naar toe te gaan. Door het dichte bladerdek van het tropische regenwoud hoor je de geluiden van de dieren wel, maar eigenlijk zie je niks. Dat is in de Pantanal andere koek. Met een beetje mazzel kan je hier heel wat dieren van je bucketlist strepen.

Pantanal81

De Pantanal
Het is alweer wat jaartjes geleden dat ik er (samen met Vi) geweest ben (dat zie je wel aan m’n jeugdige bekkie op de foto’s:) maar het is 1 van mijn mooiste reiservaringen ever geweest. Magisch zelfs. En het heeft weinig gescheeld of ik had er nu in een hutje op de hei gewoond. In de week dat wij er waren ben ik namelijk stapelverliefd geworden op onze gids #WOEPSIE Die liefde is nadat ik een paar weken thuis was doodgebloed. Ik zag het toch niet zo zitten om in the middle of nowhere te wonen met een man die een carrière had in kaaimannen spotten en anaconda’s vangen:)

Pantanal

Maar nu even terug naar de feiten; de Pantal is het grootste moerasgebied ter wereld en ligt in het hart van Zuid Amerika en loopt door tot in Bolivia en Paraguay. Met een oppervlakte van 250.000 km2 is het net zo groot als België, Ierland en Zwitserland samen. Er zijn geen bergen, maar hier en daar verspreid over het landschap wat heuvels.  Rivieren, meren, uitgestrekte weides en dichtbegroeide bossen vormen samen het landschap van de Pantanal. Tijdens het regenseizoen komt het gebied voor meer dan 80% onder water te staan. De Pantanal schijnt het dichtste flora- en fauna-ecosysteem ter wereld te hebben. Een bijzonder stukje aarde dus.

Pantanal51

Openlucht dierentuin
De Pantanal lijkt wel een openlucht dierentuin. Met een dosis geluk en een goeie gids (die hadden wij;) loop je van alles tegen het dierenlijf. Het is het thuis van miljoenen kaaimannen. Het huisje waarin wij sliepen was gebouwd op palen en daar zwommen de kaaimannen letterlijk bij bosjes onderdoor. Wat we nog meer gezien hebben? Struisvogels, toekans, anaconda’s, zadeldieren, capivara’s (een reuze cavia) en zelfs nog bijna een panter! Een verrekijker en een goeie zoemlens zijn onmisbaar!

Kaaiman

When to go
Het ligt er een beetje aan wat je wil en verwacht van je reis. Grof gezegd is de reistijd in 3 verschillende periodes te verdelen:
#Januari tot juni
Dit is de regenperiode. Vanaf november beginnen de zware regenbuien en die gaan door tot maart. Wegen kunnen lastig begaanbaar zijn door het hoge water. In de regenperiode is de natuur op z’n groenst en uitbundigst.
#Juni tot september
Het begin van het droge seizoen. Het waterpeil in de rivieren begint flink te zakken. Overdag is het erg heet en de avonden kunnen fris zijn. Dit is de beste tijd van het jaar om wildlife te zien.
#September tot januari
In deze periode staat het water in de rivieren op zijn laagst. Meren en zijrivieren drogen op waardoor veel excursies te voet gemaakt kunnen worden i.p.v. bijna alles per boot. De dieren zoeken massaal het overgebleven water op waardoor ze heel goed te spotten zijn.

Pantanal1

How to get there
Het snelste is om een binnenlandse vlucht naar Campo Grande te nemen. Vanaf daar kun je een Pantal tour boeken bij 1 van de vele reisorganisaties. Let goed op want de accomodaties variëren van hardcore back-to-basic tot ietsje meer luxe. Maar ga er sowieso vanuit dat het een zweterig avontuur met talloze muggenbulten wordt.

De Pantanal verdient een plek op je travel bucketlist!


Manon

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

Pantanal61Pantanal31 Pantanal41Pantanal10 - 1

2 Reacties

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.