De lekkerste gerechten uit ‘food walhalla’ Argentinië

Er zijn verschillende landen die bekend staan om hun verrukkelijke keuken. Toch komt mijn favoriet meestal niet in dit rijtje voor. Zonde! Daarom neem ik je vandaag mee op culinaire reis door Argentinië: het walhalla voor foodies. Want echt, dit Zuid Amerikaanse land is niet alleen prachtig qua cultuur en natuur, ze weten als geen ander wat genieten van lekker eten is.

It’s a lifestyle
Je zou misschien denken dat het Argentijnse leven om zwoele tango’s, voetbal en macho gaucho’s gaat. Toch draait het uiteindelijk om één ding: eten. En dan het liefst uren lang en met zoveel mogelijk vrienden en familie. Als ik aan het ideale land voor ‘food adventures’ denk, denk ik dus niet aan Italië, Thailand of Frankrijk. Ik denk aan het land waar de steak zo mals is dat je je afvraagt of de koeien gemasseerd worden. Het land waar de restaurants tot diep in de nacht open (en vol) blijven en niemand je raar aan kijkt als je om 01:00 uur nog een feestmaal bestelt. Het land waar lokale boertjes en kleine kloosters de meest prachtige wijnen maken en met liefde je glas extra vol schenken.

Argenitië, Argentijnse keuken, asado, argentijnse steak

Eten in overvloed
Als reiziger kun je er gewoonweg niet om heen. Overal wordt je verleid door geurige broodjes, zoete lekkernijen en oneindig veel restaurants met live muziek van gitaar spelende locals. Zelfs als je een actieve tour boekt, kun je er donder op zeggen dat een derde van je tijd op gaat aan eten. En niet een bammetje of een luxe broodje. Geen hamburger of bord friet. Nee, ik heb het over een tafel die zo vol staat met allerlei eten dat de borden er niet meer bij kunnen. En als je dan denkt dat dit het qua eten is, heb je het mis. De verschillende soorten steak en worst worden namelijk vers op de BBQ gemaakt en smeulend op je bord gelegd.

Try this!
Besluit je in de toekomst naar Argentinië af te reizen of heb je de tickets al op zak, zorg dan dat je voldoende tijd neemt om -tussen sightseeing, tango’s, het graf van Evita Peron, antiek markten, en een trektocht te paard (met een ‘hot gaucho’ natuurlijk:)- jezelf te verwennen met de volgende Argentijnse lekkernijen:

Argenitië, Argentijnse keuken, asado, argentijnse steak

Empanadas
Aiaiaia! Deze deegpakketjes zijn gevuld met groente, kaas of vlees en om je vingers bij af te likken. Ideaal als lunch, pre-diner, pre-club of after-club… Eigenlijk is het altijd een goed moment voor empanadas:)

Beef
Do I need to say more? Beef is in dit land uitgevonden. Argentijnen staan dan ook boven aan de lijst van ‘meeste beef consumptie per inwoner’ ter wereld. Mijn persoonlijke favorieten zijn ‘baby beef’ (steak) en ‘beef de loom’ (filet). Oh, en vergeet de chimichurri-saus niet.

Argenitië, Argentijnse keuken, asado, argentijnse steak

Asado
The mother of all BBQs! Holy, dit is ongekend lekker. En veel… veel te veel eigenlijk, helemaal als je je bedenkt dat de eerste twee keer ‘Thanks, I’ve had enough’ vrolijk worden genegeerd. Reken dus op een volle buik en wat extra kilo’s als je terug komt van je reis:) Oh, een asado is trouwens een heel normaal lunch ritueel. De lunch is namelijk de belangrijkste maaltijd van de dag in Argentinië. Eat your heart out!

Dulce de leche
De zoetekauwen onder ons, zijn hier op het juiste adres. Sweets are all over the place! Dulce de leche is een zoete smeerbare pasta, vergelijkbaar met onze stroop. Het gaat op pannenkoeken, is broodbeleg en wordt veelvuldig gebruikt als lijmmiddel tussen koekjes. Het is zoet… mierzoet!

Argenitië, Argentijnse keuken, asado, argentijnse steak

Alfajores
Dit zijn koekjes, en niet zomaar koekjes. Dit is volgens mijn Argentijnse vriendinnen, het favoriete koekje van de Argentijnen. Mijn vriendinnetje heeft zelfs haar complete bruidstaart van dit lekkernij -gemaakt van deeg en hoe kan het ook anders dulce de leche- laten maken:)

Mate
Dit drankje staat bol van de caffeine en lijkt door de verpulverde bladeren eigenlijk het meest op thee. Sterke thee! Mate wordt in grote delen van Zuid Amerika gedronken (Delen van Brazilië, Peru, Paraguay, Bolivia, Chili en zelfs in Syrië en Libanon) en herken je aan de typische beker met metalen rietje.

Argenitië, Argentijnse keuken, asado, argentijnse steak

Malbec
Save the last for best:) Deze diep rode, full bodied kruidige wine is één van mijn grote wijnfavorieten. En dat zegt wat! Waar je ook komt in Argentinië, wijnproeverijen kun je overal doen. Wil je deze specifieke druifsoort proeven -die oorspronkelijk uit Frankrijk komt- dan ben je in de prachtige omgeving van de stad Mendosa aan het goede adres.

Waar zou jij me heen sturen als ik je naar jouw favoriete ‘food destination’ vraag?


Vi

Je kan al jouw ‘Food Adventures’ delen in ons Facebook event.

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

4 Reacties

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.