Colombia | Je wil #nooitmeernaarhuis

Colombia GirlsLove2Travel

Prachtig, mooi, divers en avontuurlijk Colombia: wat hebben we intens van jou genoten! Van de hoofdstad Bogota met haar prachtige street-art, lekkere restaurants en mooie musea, het koffiegebied rondom Salento met hikes en vele koffieproeverijtjes, het rauwe Medellin en haar indrukwekkende geschiedenis, sprankelend Cartagena met kleurrijke koloniale gebouwen met ‘muy muy muy bonita’ -ik ben jaloers- vrouwen en de prachtige natuur in het Tayrona National Park inclusief de wilde stranden in het nabij gelegen plaatsje Palomino.

Colombia is een inspirerend land dat veel te bieden heeft en met haar vriendelijke bevolking een warme plek in mijn hart inneemt. Natuurlijk, de FARC is er nog steeds actief, maar deze problemen concentreren zich vooral in de uitgestrekte jungle ver weg van alle toeristische activiteiten. Concentreer je dus op de schoonheid en laat je net als ik inspireren door dit immens grote land.

colombia

Keuzestress
Colombia is een land net zo groot als alle landen van Centraal Amerika bij elkaar. In het binnenland vind je koffieplantages, valleien en de pieken van de Andes. Ik wil dolgraag naar de jungle in de Amazone in het zuidoosten waar je roze zoetwater dolfijnen kunt spotten. Natuurlijk wil ik naar de idyllische tropische stranden gelegen bij Santa Marta aan de Caribische noordkust. Maar ook de koloniale pracht en praal kunnen we natuurlijk niet overslaan in Cartagena. Zet ik ook gelijk de hike naar de Ciudad Perdida op het lijstje.

Een uitgelezen kans om mij als Jane met mijn Tarzan door de jungle te verplaatsen en na 44 km samen afzien betoverd te worden door de verloren stad, die afstamt uit het jaar 800. De diversiteit aan landschappen en de afstanden die hierop volgen zijn zo groot dat we keuzes moeten maken. Helaas kunnen we niet alles in een keer van onze Colombia bucketlist afstrepen. Met pijn in mijn hart schrappen we het een en ander bewaren we dit voor de volgende keer, want dat deze er gaat komen, dat staat vast!

IMG_8754

Een hoofdstad van uitersten, Bogotá
In de hoofdstad van Colombia vinden we alle luxe van een westerse metropool, maar ook alle problemen van een stad in armoede. Blinkende bankgebouwen, moderne universiteiten en shopping malls staan tegenover bedelaars, criminaliteit en sloppenwijken. Bogota is een enorme wereldstad. Om een goed beeld te krijgen van de reusachtige stad nemen we de Teleferico (kabel) naar de Cerro de Monserrate. Op deze berg genieten we van het prachtige uitzicht over de stad.

Het plein Plaza de Bolivár is met de bijzondere architectuur een icoon voor de stad. Indrukwekkend is de neoklassieke kathedraal. Achter de kathedraal begint de wijk la Candelaria. Dit is de bruisendste wijk van de stad en is de studentenwijk. De klinkerstraatjes, de pasteltinten en de houten balkonnen, alsof je in het koloniale tijdperk bent beland.

Bogotá staat bekend om haar musea. We kiezen ervoor om het bekendste museum ‘Museo del Oro’ te bezoeken. Er zijn meer dan 34.000 gouden items tentoongesteld. Deze komen uit allerlei indianenculturen van voor de Spaanse overheersing.

Hiken in Salento
Salento is een kleurrijk dorpje gelegen tussen de koffieplantages. Er zijn hier veel lekkere restaurants te vinden en het heeft een relaxte sfeer. Je verplaatst je hier met een jeep naar de mooie natuur gelegen net buiten Salento. We kiezen ervoor om de spectaculaire hike door Valle de Cocora te maken. Het is alsof we ons wanen in een Zwitsers Alpentafereel -inclusief bonte koeien – maar wanneer we in de vallei aankomen zien we in de “Alpenweides” torenhoge palmbomen. Het is adembenemend! Na je hike verwen je jezelf met goede koffie die zo vers van de finca voor je wordt bereid. De hike duurt ongeveer 4 uur en in het hotel krijg je een uitgebreide wandelroute.

Medelin

De stad van de eeuwige lente, Medellín
‘De stad van de eeuwige lente’, deze bijnaam heeft Medellín gekregen omdat hier altijd de aangename temperatuur van 20 graden heerst.

De grootste drugsbaron Pablo Escobar heeft in Medellín gezorgd voor angst en beven. Inmiddels is hij vermoord en werkt Medellín de afgelopen jaren hard aan wederopbouw. Dit is te zien aan symbolische monumenten en ook aan de bouw van een kabelbaan die de sloppenwijken toegankelijk maakt, maken de stad interessant om te bezoeken. Wij leren tijdens de gratis walking tour wat er echt gebeurd is in de roerige tijden van Medellin. Reserveer deze interessante free walking tour van Real city tours vroegtijdig want deze is erg populair.

Ook is Medellin de thuisstad van de beroemde artiest Botero. Dit is Colombia’s beroemdste schilder en beeldhouwer: Fernando Botero. Zijn afbeeldingen van ronde, volloptueuze mensen en dieren herken je meteen en kom je tijdens de wandeltour geregeld tegen.

Koloniale pracht & praal in het openluchtmuseum, Cartagena
Cartagena gesticht in 1533 vind ik de mooiste stad van Colombia. Sinds 1984 heeft deze stad een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst gekregen.

Duran Duran Tours geeft ons de perfecte wandeltour door de interessante stad Cartagena. Deze stad was voor de Spaanse kolonisten al in de zestiende eeuw de belangrijkste havenstad aan de Caribische zee. Van hier verscheepten zij de door hen geroofde goederen naar hun thuisland. Op het Plaza de los Coches, direct achter de toegangspoort Puerta del Reloj, verhandelden zij hun slaven. De stad is omgeven door een enorme verdedigingsmuur: Las Murallas die is gebouwd door de Spanjaarden om piraten te weren.

Het historische centrum binnen de stadsmuren krijgt met haar prachtige huisjes en kleurrijke fruitverkopers onmiddellijk de Caribische vibe. Bij Cafe del Mar drinken we een cocktail en genieten we van de lekkere salsa muziek.

IMG_8532

Op tropisch avontuur in Tayrona National Park
Het Tayrona National Park ligt op een uurtje rijden van de noordelijke kuststad Santa Marta. Je kunt er voor kiezen om op dagtocht te gaan of om een nachtje in het park te verblijven. Binnen het Tayrona National Park doe je alles lopend. Laat in dit geval je spullen in je hotel in Santa Marta en sla in de grote supermarkten je eigen lekkernijen in om de dagen mee door te komen. In het park zelf is namelijk niet zo veel ;).

Tayrona National Park is een sprookje. We lopen door de jungle, langs mangroves, regenwoud en archeologische schatten van de Tayrona-indianen. Als toetje worden we beloond met schitterende tropische palmstranden! Hoe aantrekkelijk het water er ook uitziet, de stroming is hier sterk en gevaarlijk. Zwemmen en snorkelen kan je het best bij de baai van La Piscina doen.

IMG_8670

Chillen in Palomino
We besluiten om de allerlaatste dagen van onze wereldreis rustig aan te doen. Palomino is de perfecte plaats om strandwandelingen te maken, te lezen en niks te doen. Bij helder weer kun je vanaf het strand de besneeuwde bergtoppen van Sierra Nevada de Santa Marta zien! Dit traditionele vissersdorp voelt als de perfecte afsluiting van een hele bijzondere reis.

Dankbaar
Na 8 maanden GENIETEN (ja, met hoofdletters en ze kunnen niet groot genoeg zijnJ) en avonturen beleven – samen met de liefde van mijn leven – is de reis van ons leven ten einde gekomen. We kijken terug op een hele bijzondere reis waar we in onze gedachten nog veel naar zullen ‘terug reizen’ de rest van ons leven. Erg dankbaar zijn we voor alle bijzondere plekken die we hebben mogen ontdekken, nieuwe culturen die we hebben ervaren, fantastische mensen die we hebben ontmoet en dat we hebben mogen leren dat de wereld nog een stuk mooier is dan we al dachten. We zijn nog lang niet uit gereisd en ontdekt maar voor nu staat ons weer een nieuw avontuur te wachten in Amsterdam! Bedankt voor al jullie lieve, leuke en positieve reacties. Dat maakte het nog leuker om nieuwe stukjes te schrijven!

Christine

IMG_8674

IMG_8749 IMG_8730 IMG_8687 IMG_8575 colombia

Geschreven door Christine

"Deze 'Globetrotter' is met haar liefde van Noord- naar Zuid Amerika aan het reizen. Ga digitaal met haar mee op wereldreis!"

2 Reacties

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.