Cheers to South Africa

Afgelopen zondag was ik op een Zuid Afrikaanse wijnproeverij. Met daarbij een heerlijke lunch in kasteel Engelenburg en een presentatie van wijnmaker, surfer en ‘wine-hugger’ Johan Reyneke, mee te maken. Manon zat lekker op Ibiza en Vi moet de wijntjes even laten staan. Aan mij de zware taak dus om hier aanwezig te zijn. Heel vervelend…

Johan Reyneke is een boer in hart en nieren, maar daarnaast ook filosoof. Steeds op zoek naar betekenis in zijn eigen werk. Het is dus ook niet verrassend van de Reyneke boerderij niet is zoals alle andere. De wijnen die zij produceren zijn bio-dynamisch. Dit houdt in dat de boerderij, naast biologisch, zo veel mogelijk zelfvoorzienend is en in alles rekening houdt met de regels van de natuur. Er wordt weinig van buiten de boerderij gebruikt. Zo komt de mest voor het land van de koeien. En er wordt gebruik gemaakt van bepaalde planten om onkruid tegen te gaan. Maar dit is niet het enige bijzondere aan de Reyneke wijnen.

wijn

Johan is zelf jaren geleden begonnen als druivenplukker op de boerderij van zijn familie. Het pad wat zijn ouders voor hem hadden uitgestippeld, rechten studeren, zag hij niet zitten. Hij wilde midden in de maatschappij staan. Leren door te doen. Op het land werkte hij met de onderste lagen van de samenleving, in Zuid-Afrika door apartheid, de zwarte mensen.

Hij was een van hen en ontdekte veel over hun leven. De mensen woonden bijvoorbeeld al generaties lang op de boerderij. Johan zag dat als een prachtige plek, met een geweldig uitzicht, waar hij graag zou willen leven, maar de mensen daar vertelden dat het heel beklemmend werkte. De toekomst van hun kinderen lag al vast, ook zij zouden op de boerderij komen werken. Terwijl ze juist de kans moesten krijgen om te ontdekken wat ze zelf wilde worden, om te studeren.

wijn2

Toen Reyneke de kans kreeg om de boerderij over te nemen wilde hij dat dan ook niet alleen doen, maar samen met de werkers. Dat is waar één van de Reyneke labels uit is ontstaan. De Cornerstone wijnen. Het geld wat deze wijn oplevert gaat naar een fonds die voor huizen en scholing van medewerkers betaalt.

Een bijzondere plek dus, die Reyneke boerderij. En laten de wijnen nou ook nog eens fantastisch zijn! Mijn grote favoriet, de Reserve Sauvignon Blanc 2011, heb ik mee naar huis genomen en hij blijft dicht totdat Vi, Manon en ik er met elkaar van kunnen genieten.

Wil je zijn wijnen zelf proeven? Kijk dan even hier. En ga je binnenkort naar Zuid-Afrika? Johan laat je met alle plezier van de wereld zijn leven op de boerderij zien.

Fiek

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

7 Reacties

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.