Amsterdam through fresh eyes

Ik heb een bekentenis te doen. Als inwoner van onze hoofdstad moet ik toegeven dat ik Amsterdam een beetje als vanzelfsprekend ben gaan zien. Ik ga eigenlijk nooit naar musea, heb mijn vaste hangout spots, winkels en restaurants en zelfs mijn hardlooprondjes zijn weinig vernieuwend. Terwijl de stad zo prachtig is volgens toeristen (als ze over de hele “smoke weed in the red light district” heen zijn).

foto-11

Door alle stedentripjes van het afgelopen jaar is het me steeds duidelijker geworden. Ik moet m’n stad meer gaan waarderen, Amsterdam is zo fijn! Ik hou van de mensen, de gezellige drukte op straat, het taaltje en de mooie gebouwen. We hebben de prachtige grachten, waar ik vorig jaar zelfs op heb kunnen schaatsen. We hebben musea, waarvan ik er nog maar 2 bezocht heb. Schandalig, elke keer als ik in een buitenlands museum sta besef ik me dat weer. We hebben het Vondelpark in de zomer, met barbecues en picknicks. We hebben zoveel verschillende mensen. Elke keer als ik door de stad wandel hoor ik meer buitenlandse talen dan Nederlands. Best bijzonder en toch zo snel gewoon.

Ik kwam een fantastische tumblr pagina tegen. Het beschrijft op een hilarische wijze hoe het is om als buitenlander in Amsterdam te wonen. Je ziet onze cultuur vanuit andere ogen, heel verhelderend. Ons statiegeldsysteem bijvoorbeeld of de betaalde openbare toiletten. Allemaal dingen waar ik persoonlijk nooit over nadenk.

foto-112

Moraal van dit verhaal is eigenlijk dat je helemaal niet op reis hoeft om nieuwe dingen te ontdekken. Het ligt vaak vlak voor je neus voor het oprapen. We moeten het alleen willen zien. Mijn goede voornemen voor de laatste paar weken van onze “Hometown Glory maand” is dan ook duidelijk. Ik ga genieten van mijn eigen stad, alsof ik een toerist ben die het voor de eerste keer ziet!

Hoe zit dat met jou? Geniet jij met volle teugen van je eigen hometown?


Fiek

2 Reacties

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.