A MYANMAR GUIDE #2 | 8 tips in Bagan

Als je naar Myanmar op reis gaat, mag een bezoekje aan Bagan ab-so-luut niet ontbreken. Er zijn zo’n 4.000 pegoda’s, tempels en torens in Bagan, wat een uniek landschap oplevert. Vooral met zonsopgang en zonsondergang wanneer de pegoda’s als gouden torentjes boven het land uitsteken. Zorg ervoor dat je rond 05.30 op één van de pegoda’s bent geklommen en zie vanaf bovenop de tempel de zon opkomen voor een onvergetelijk plaatje.

#1 Ballonvaart
Heb je het idee om de zon op te zien komen vanuit een luchtballon? Dat kan, maar houdt er wel rekening mee dat er geen ballonnen de lucht in gaan tijdens hot season. Wij maakten deze fout en kwamen erachter dat er ballonvaarten tussen oktober en maart over Bagan gaan.

Het licht tijdens de zonsop en ondergang is prachtig en kleurt de pegodas en tempels goud Op het heetst van de dag als het rond de 43 graden werd zochten we verkoeling bij het zwembad van een resort waar we meestal de enige bezoekers waren

#2 Hotseason
Bagan is opgedeeld in Old en New Bagan. In Bagan zijn ze al iets meer gewend aan toerisme en er zijn hier en daar mooie hotels en ook poppen er verschillende resorts met zwembaden uit de grond. Wij waren er op een moment dat het tussen de middag rond de 45 graden werd. Bagan ligt midden in de woestijn en zelfs de mooiste Birmese hoedjes konden ons niet beschermen tegen een zonnesteek, waardoor we regelmatig tussen de middag aan de rand van het zwembad van een luxe resort lagen. Zelf sliepen wij in een hostel in Nyaung U, een klein dorpje bij Old Bagan, maar voor een paar dollar kun je zo lang aan het zwembad liggen als je maar wil. De kleine hotels zijn meestal in handen van locals waardoor het geld niet naar de overheid gaat, zoals dat bij grote hotels het geval is. Wel kun je in de nieuwe grote resorts pinnen. Handig, want pinnen is bijna nergens mogelijk en je hebt dan ook constant enorme flappen op zak.

#3 E-bikes
Een aanrader is om een e-bike te huren om Bagan te verkennen. Het is ook mogelijk om door Bagan te fietsen of zelfs met paard en wagen de pegoda’s te bekijken. Maar de afstanden zijn groot en het is warm. De e-bike wordt snachts opgeladen, kan een hele dag mee en geeft je ook nog de mogelijkheid van de paden te wijken.

#4 Lokale markt
Als je ervoor kiest om net als wij te verblijven in Nyaung U, waar de meeste backpackers verblijven, dan is het leuk om een bezoekje te brengen aan de mega drukke lokale markt. Hier komen alle Birmese winkelen voor hun groenten, fruit, vis, rieten manden en longhi’s (de traditionele Birmese rokken die mannen en vrouwen dragen). Leuk om de sfeer van het echte Birmese leven te proeven.

Op de ebike een resort bezoeken voor wat verkoeling Fietsen tussen de pegodas, hier was het midden op de dacht en zon 43 graden geen succes om te fietsen De drukke locale markt is zeker een bezoekje waard

#5 Met de boot
Ook is het de moeite waard om richting zonsondergang een bootje te pakken en de drie tempels langs de rivier te bezoeken. Doordat er nog niet zo lang toerisme is in Myanmar mag je nog overal opklimmen en aanzitten. Deze boottour neemt je langs een tempel in een grot en langs een kleine nederzetting met monniken. Er is altijd wel een monnik te vinden die Engels spreekt en je thee aanbiedt. Zeker even doen en stel dan meteen zoveel mogelijk vragen. De monniken vinden het leuk hun verhalen te delen en zo kom je meteen van alles te weten over het monnikenbestaan in Myanmar, wat super interessant is.

#6 Zonnebrandcreme
Als je een beetje om je heen kijkt is het je waarschijnlijk opgevallen. De mensen dragen modderachtige vlekken op hun wangen, neus en voorhoofd waarin allerlei figuren zijn getekend. Dit is de Birmese versie van zonnebrandcreme, Thanaka. Het is een gele achtige pasta die gemaakt wordt van boomschors. De vrouwen doen een beetje water op een platte steen en schuren de tak eroverheen waardoor er een pasta ontstaat en zullen je zeker aanbieden om dit bij je te mogen doen. Gewoon doen, is verkoelend, goed voor je huid, grappig voor selfies.

Zons of ondergang Zonsopgang in Bagan Overal waar je kijkt zijn tempels Van de zonsopgang genieten bovenop een pegoda waar je gewoon op kunt klimmen

#7 Must-see tempels
In Bagan zijn zoveel tempels te zien en ze zijn allemaal even mooi en de moeite waard. Toch mag je er een paar absoluut niet missen. De Ababda Temple, staat bekend als het masterpiece van Bagan en stamt uit 1091. Daarnaast is deze tempel mega groot, dus haast niet te missen. Shwezignon Pagoda een belvormige tempel met verschillende staande buddha’s. Abeyadana Temple, Dhammayangyi Temple, Upali Thein en Shwesandaw Pagoda. Met een kaartje uit het hotel vind je ze allemaal en meer.

#8 Eten
Eten doe je in restaurantjes langs de weg. Er zijn verschillende plekjes ingericht voor de touristen met mooie stoelen, witte tafekleden en kunstig gevouwen servetten. Natuurlijk kun je ook bij de locals aanschuiven op plastic tuinstoelen voor een bordje noodles en een Birmese biertje. Deze mensen kijken gegarandeerd naar een actiefilm op een mega grote tv. Of breng een bezoekje aan Khayee Road. Deze straat in Old Bagan staat vol met de leukste restaurantjes van Chinees, Thais, Birmees en Indiaas eten, alles is er te vinden voor een goede prijs. Wij aten bij Aroma 2, een Indiaas restaurant die aangeschreven staat als het beste Indiaase restaurant in Bagan. Nu hebben wij ze niet allemaal kunnen proberen om er een goed oordeel over te kunnen vellen, maar hier aten we de lekkerste gerechten van de reis, absolute aanrader.


Jasmijn

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

1 Reactie

  • Barbara schreef:

    Super tips, bedankt! Eind dit jaar ga ik samen met mijn vriend naar Myanmar. En Bagan staat natuurlijk op onze to do list. Ik kijk vooral uit naar de ballonvaart.

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.